Тук от 42 години се произвежда Lada Niva


29
дек.
2018

АКО ТАТЯНА ПОЛУЧИ възможност да играе в някой филм, то тя би подхождала за такъв за Джеймс Бонд. Като строга агентка на КГБ, която дава всичко от себе си, за да унищожи Агент 007. През тази сутрин русата рускиня се заема със задачата да разкаже за миналото. А тук Татяна е в свои води. Тя сочи с бялата си показалка (без отровно острие) във въздуха. И показва един правоъгълен, червен… хм, какво е това? Модел на Fiat? „Това е по-висок Fiat 124 с подсилени брони, в който можете дори да пренощувате. Ние го наричахме „Жигули“.“ Така вместо към тайните служби, Татяна ни насочи към „майката“ на Lada – „АвтоВаз“.

Татяна е ръководител на музея на завода. „Моят баща също работеше в завода на Lada“, казва с гордост тя

Годината е 1995 и ако искате да научите нещо за Lada, трябва да се обърнете към нея, шефката на малкия музей на завода. Татяна сочи с показалката си към един таен двигател („За КГБ той е с по-голяма мощност“) или към една жълта Kalina Sport, с която през 2010 г. Владимир Путин обикаля цялата страна (с два резервни автомобила Kalina в конвой, все пак човек никога не знае). „Моят баща също работеше в Lada“, казва Татяна. Подобни семейни истории разказват много хора тук, в Толиати.

Навремето в завода в Толиати са работели 100 000 служители. На преден план: Lada X-Ray (цената й е около 13 000 лв.)

Промишленият град се намира точно на 1000 километра югоизточно от Москва. На брега на река Волга преди 50 години е построена една от най-големите автомобилни фабрики на света. С нея се появява и нова марка: Lada. Руснаците искат по този начин да направят бащите и майките на Русия мобилни и за целта се нуждаят от „народен автомобил“. Залагат на техника от Италия. И не на каква да е, а на Fiat 124. През 1967 г. автомобилът е избран за кола на годината. Така с италианска помощ възниква нов завод, а около завода – нов град. С високи панелни блокове, производства на доставчици, четирилентови булеварди. По онова време заводът е имал 100 000 служители.

Освен Lada в завода се произвеждат и три модела на Renault, както и Nissan Almera

А населението на целия Толиати е било 60 000 жители. Така Lada привлича хора от целия Съветски съюз със заплати и панелни жилища. Днес в Lada работят 46 500 души, повечето от тях в Толиати. През изминалата година те са произвели за своите сънародници близо 311 000 автомобила. В Русия Lada и до днес си остава голяма работа. Не непременно в Москва, където в задръстването до теб стоят Porsche Cayenne и Mercedes G-клас. Ако излезете обаче от столицата и се насочите към провинцията, ще ги видите. Модерни SUV-ове от модела X-Ray. Остарели, но чисто нови 4×4 като пикапи. И дори и „Жигулита“.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Enduro или 4×4 – кой ще стигне по-далеч?

2
май
2017

Лек подскок или заораване: искаме да разберем, дали KTM-Enduro е по-добро извън пътя от Land Rover Defender

Card image cap
Историята на незрящата навигаторка

28
юни
2017

Професионалната волейболистка Алесандра Инверарди загубила зрението си след заболяване. Тогава италианката била почти отчаяна. Днес тя се състезава като навигатор за титлата шампион на рали с Lancia Stratos HF - и казва на своя пилот Лучиано Виаро накъде да кра.

Card image cap
С Dodge Challenger на запад през Америка: внезапно изчезване

11
авг.
2017

Във филма от 1971 г. „Внезапно изчезване Сан Франциско“ главният герой Ковалски иска за 15 часа да измине 2000 километра от Денвър до Тихоокеанското крайбрежие. Не успява. Ние решихме да караме с актуалния Challenger през местата на заснемане на филма и да свършим работата на Ковалски докрай

Card image cap

В последния брой:

Архив >