Тук все още се предлагат чистонови Trabant-и!


16
дек.
2019

Макар, че производството на тази автомобилна легенда от Източна Германия започва преди повече от 60 години, днес моделът все още се продава като чистонов – в едно малко германско село, на около 30 километра от холандската граница. Херцлаке е новият дом на култовия модел от ГДР: тук в едно хале са паркирани 20 чистонови Trabant-а от модела „601S deluxe“.

Производството на Trabant приключва през 1991 г. Търговецът Херберт Херман (67) отива в Цвикау и купува наведнъж 72 бройки.

Мъжът не дава информация за цената, на която се е сдобил с автомобилите, но запознати твърдят, че е платил по 1000 германски марки за всеки Trabant. След това автомобилите са транспортирани в Херцлаке с влак, а Херман наема специално хале за съхранението им. От тогава Херман продава автомобилите на частни лица и музеи в цяла Германия.

Днес са му останали 20 екземпляра от двутактовия модел в цветовете бял, син и кленово зелен. Пробегът на неизползваните Trabant-и е максимум 20 километра. Автомобилите са в оригинално състояние – единствено бензинопроводите и акумулаторите трябва да бъдат сменени.

Цената на всеки Trabant е около 14 000 лв. По-евтин е единствено моделът 1,1 с мотор на VW – той струва около 10 000 лв.

Херман се оплаква от слабото търсене – мнозина се плашат от двутактовите автомобили, тъй като не биха се справили със сместа. Все пак това е и една от причините, поради които Trabant вече не се произвежда.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >