Три причини редовно да проверявате налягането на гумите си

2905
2019

Летният сезон е почти тук. За да извлечете максимума от шофирането през лятото, уверете се, че гумите ви са с правилно налягане на въздух в тях. То влияе върху безопасността при шофиране, живота на гумите и разхода на гориво. Това са трите основни причини да го проверявате редовно.

1. По-лесно управление и повече безопасност

Налягането в гумите сериозно влияе върху управлението и безопасността на автомобила. Недостатъчно напомпаните гуми или неравномерното налягане в тях правят така, че  автомобилът реагира бавно на командите от волана и има неочаквано поведение в екстремни ситуации.

 „Важността на правилното налягане на гумите се усеща особено добре при екстремни ситуации, в които е необходимо бързо движение на волана, като например при смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно на пътя. При дъжд, от друга страна, недостатъчно напомпаните гуми могат да увеличат спирачния път и да намалят съпротивлението при аквапланинг“, обяснява Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Нестабилността на управлението става е още по-голяма при по-тежък товар. Когато шофирате с тежък товар, ремарке или кемпер, трябва малко да увеличите налягането на гумите си.

2. По-дълъг живот на гумата

Налягането на гумите също влияе върху техния живот. Недостатъчно напомпаните гуми се износват по-бързо и са по-податливи на повреди.

 „Ниското налягане води до прегряване на гумите и увеличаване на износването им. Структурните елементи на гумата се загряват и това увеличава вероятността да се получат повреди.“

Недостатъчното налягане намалява разстоянието между колелото и повърхността на гумата. Така гумата лесно може да се удря в колелото, от което се увеличава вероятността от повреда на гумата, когато колата че се качва на бордюр. През лятото неравностите и дупките на пътя могат значително да увеличат ударите върху гумите.

3. По-нисък разход на гориво и CO2 емисии

Налягането в гумите е пряко свързано с разхода на гориво и въглеродните емисии. Недостатъчното налягане увеличава съпротивлението при търкаляне на гумата, което води до ненужна консумация на гориво.

 „Много производители на автомобили изброяват така наречената еко-препоръка за налягането в гумите в допълнение към препоръките за превоз на 1-3 души и пълен товар. Така се намалява съпротивлението при търкаляне и въглеродните емисии.“, обяснява Дражик.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин