Три патрула „проспиват“ сигнал за агресивен водач?

С активното навлизане на социалните мрежи случаите на агресия на пътя стават все по-честа тема


31
юли
2017

Неприлични знаци, заплахи за бой, а в най-лошия случай – тежка физическа саморазправа и дори стрелба: по българските пътища е страшно дори когато не се стигне до тежко ПТП. Той не се отмести достатъчно бързо от лявата лента, затова когато мина пред него му набивам спирачки или го „изхвърлям“ вдясно: тази джентълменска практика е запазена марка на много „юнаци“ на пътя, които забравят нещо съществено – че с нея освен на себе си и на другия участник в разправията, могат да навредят и на трети лица, които нямат нищо общо.

В нормална правова държава като Германия (там ако принуждавате другите да отбият могат да ви вкарат в затвора) сигнал на тел. 112 е достатъчен, за да бъдат взети мигновено мерки срещу опасните субекти зад волана. Дали обаче това функционира у нас? Явно не, става ясно от репортаж на bTV. В него мъж разкрива случай, при който друг шофьор се опитва да го накара принудително да отбие и го заплашва с бой с инструменти. Потърпевшият сигнализира веднага на спешната линия, като съобщава и номера на автомобила на агресора. По думите на човека в следващите 40 км е имало три полицейски патрула – но нито един от тях не е спрял опасния шофьор. Oт МВР потвърдили, че са получили сигнала и са изпратили екип там, където е подаден, т.е. на 23-ти км – но естествено, и двете коли отдавна са били далеч от въпросната позиция.

В позицията на потенциален агресор вероятно е бил всеки шофьор – особено когато след опасно за живота нарушение от другата страна се срещне с наглост или обида. В повечето случаи обаче смисъл от разправия няма – малко са интелигентните хора, които осъзнават грешката си. Дори и за криминалнопроявени типове със сериозен „чадър“ проявата на псевдомъжество изиграва лоша шега – даже и да не отнесат заслужената присъда, те надали искат да си губят времето по полицейските управления и съдебните зали. От физическа саморазправа на пътя печеливши няма – по-силните в битката обикновено ще имат нужда от адвокат, а по-слабите – от лекар.

Затова вместо да рискувате собственото си здраве и (евентуално) чистото си съдебно мило, по-добре дишайте дълбоко, пуснете си някое приятно парче и се радвайте, че благодарение на вашите реакции до ПТП не се е стигнало. А ако гражданската ви съвест е будна, използвайте видеорегистратор за документиране на нарушенията и съдействайте на КАТ.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >