Три от три: три титли за Renault e.dams в три сезона на Formula E


2
авг.
2017

Създаден преди три години, шампионатът FIA Formula E се доминира напълно от Renault. Представянето и енергията на Renault e.dams бяха надлежно възнаградени, след като френският екип беше коронован като шампион във FIA Formula E за трета поредна година. В момента това е единственият екип в шампионата, печелил титлата при отборите.

През първите два сезона Renault e.dams прегърна предизвикателството на шампионата Formula E, спечелвайки отборната титла два последователни пъти. Себастиан Буеми изпусна короната при пилотите само с една точка в първия сезон, но се завърна още по-силен втория и спечели шампионското отличие след вълнуващо последно състезание за сезона в Лондон.

Таи година Renault e.dams го направи още веднъж, спечелвайки титлата благодарение на изключително постоянство и шест победи от дванадесет състезания. Renault e.dams e единственият отбор, спечелил точки от всяка надпревара. С ясната цел за нова титла, отборът и Себастиан Буеми започнаха сезона с триумф в Хонг Конг. Последваха победи в Маракеш и Буенос Айрес. Скоро след това отборът се завърна за поредния успех в Монако, където швейцарският пилот стартира от полпозишън – негов първи за сезона, като остана начело на колоната до финала на монакското трасе. Една седмица по-късно в Париж, Себастиан донесе първата победа на родна земя за Renault e.dams. След това той добави още един успех във второто състезание в Берлин – негов шести от осем старта. Междувременно Нико Прост позволи на отбора да се доближи до отборната титла, записвайки ценни точки във всеки кръг, като бе единственият пилот, записал подобно впечатляващо постижение.

Битката за титлата бе изключително напрегната във финала на сезона в Монреал, тъй като само 18 точки разделяха Себастиан от най-близкия му преследвач, Лукас ди Граси, преди последния състезателен уикенд в Канада. Отборът oбаче имаше разочароващ съботен ден с инцидент на Себастиан в свободната тренировка и последваща дисквалификация. Лошият късмет се завърна в неделя с трудно състезание и за двамата пилоти.

Renault, пионер и лидер в Европа на пазара на електрически автомобили, е официално обвързан като технически партньор на шампионата Formula E от първия му сезон през 2013. Влиянието на Renault стана още по-сериозно, след като реджията стана основен спонсор на отбора e.dams. Притежаван от Ален Прост и Жан-Пол Дрио, тяхното вълнуващо, ново пътешествие започна през септември 2014 в Пекин. С това партньорство Renault инвестира в изцяло нова и особено иновативна дисциплина с желанието да демонстрира своя двоен опит в моторния спорт и електрическите автомобили. Ангажиментът и успехът от шампионата са сериозен тласък за развитието на гамата електрически автомобили. На тазгодишното автомобилно изложение в Женева, Renault представи концептуалния Zoe eSport, който е актуализирана версия на успешния сериен модел, снабден с последните технологии от Formula E.

Шампионатът FIA Formula E е иновативен сред другите състезателни дисциплини заради сътрудничеството му с феновете по света. Инвестирайки в някои от най-завладяващите и динамични градове на планетата, широката палитра от фенове извежда шампионата до ново ниво. Formula E вече се отличава с влизането на много големи автомобилни производители, доказвайки се като сериозен и многоуважаван шампионат в световния моторен спорт. Присъединяването на Mercedes и Porsche към шампионата за сезони 5 и 6 само потвърждава огромната стойност на дисциплината.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >