Три концепции на задвижването при BMW: Колко добри са алтернативите на дизелите всъщност?

BMW Серия 3 и Серия 2 Active Tourer се предлагат с дизелови, бензинови мотори и като Plug-in хибриди. Ние ще ви кажем кое задвижване е най-подходящо за всеки модел – и защо дизеловият двигател все още не трябва да бъде отписван

0209
2016

СТРАХОТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ! Plug-in хибридите са само междинно решение. Такова е мнението на част от хората. Двигателите с вътрешно горене и преди всичко дизелите скоро ще изчезнат, казват други. Но и двата лагера спекулират силно. Ние се придържаме към фактите и установяваме: дизелови, бензинови, хибриди – изборът е на клиента. И изниква въпросът: какви са възможностите на алтернативите на толкова отричаните дизелови агрегати? Проведохме тестове на BMW 330d, 330i и 330e, както и на Active Tourer 220d, 225i и 225xe, в четири кръга: поведение във всекидневието, разход на гориво, разходи и изживяване при шофирането.

BMW СЕРИЯ 3: СРЕДНИЯТ КЛАС ОТ МЮНХЕН ВПЕЧАТЛЯВА ПРИ БЪРЗИ ПЪТУВАНИЯ

ТРИ ПО ТРИ Е РАВНО НА? Чисто математически – девет, това ни е ясно. Но в конкретния случай става дума за изключително модерна мобилност от Мюнхен. BMW 330d, 330i и 330e са представители на трите задвижващи концепции на баварците. Лимузини, които освен приличната порция спортен дух са и много пестеливи. На пръв поглед номенклатурата е ясна. Както се досещате, „d“ означава дизел, зад „i“ се крие бензиновият модел, а хибридът е обозначен с „e“.

ХИБРИД С КОНТАКТ:  Отпред отляво 330e се зарежда с електричество, а отзад вдясно – с бензин

ХИБРИД С КОНТАКТ: Отпред отляво 330e се зарежда с електричество, а отзад вдясно – с бензин

Дотук всичко е ясно. Но магическото число „330“ отзад е малко объркващо. Единствено при дизеловия мотор – както знаят почитателите на BMW – то означава 3-литров редови шестцилиндров двигател. Бензиновият вариант и хибридът се задоволяват с 2-литров четирицилиндров мотор, който при 330e се подпомага от електромотор. Да проверим как ще се представи в теста. Още първите 30 километра по-скъпото от 330i с 5550 лева 330e ни впечатлява с небесната си тишина и нулевите емисии.

Но в момента, когато водачът натисне педала по-силно или има изкачване, двигателят с вътрешно горене се включва. Наистина, това функционира много нежно и почти незабележимо, но акустично двигателят винаги се усеща като четирицилиндров.

ДИЗЕЛЪТ СЕ РАЗВЪРТА ДО ПО-НИСКИ ОБОРОТИ: Малко над 5000 оборота 330d изисква превключване на следващата предавка

ДИЗЕЛЪТ СЕ РАЗВЪРТА ДО ПО-НИСКИ ОБОРОТИ: Малко над 5000 оборота 330d изисква превключване на следващата предавка

Със системната си мощност от 252 к.с. хибридната „тройка“ разполага със същата мощност като 330i, но заради по-високото със 165 кг тегло изостава при спринта и сякаш се напряга повече. Същото е положението и на магистралата – хибридът развива 225 км/ч спрямо 250 км/ч на двата модела с двигатели с вътрешно горене. Няма значение, по германските магистрали все по-рядко можете да развиете максималната скорост. Но 330e се представя зле по отношение на разхода на гориво, пробега и вместимостта на багажника. Теглото на литиево-йонния акумулатор повишава разхода. Стойност от 5,6 л/100 км (на много доброто ниво на 330d) може да се постигне само при зареден акумулатор, без неговата подкрепа се повишава до 7,1 л – близо литър повече спрямо бензиновия модел. И тъй като акумулаторът освен тежък е и голям, при 330e по-малки са и резервоарът и багажникът. Разликата спрямо 330d е 16 литра, спрямо 330i дори 19 литра – което означава, че трябва да зареждате доста по-често. Вместимостта на багажника на 330e е по-малка със 110 литра, което отговаря на голяма пътна чанта.
Уверен – така можем да определим представянето на 330d. Редовият шестцилиндров двигател осигурява 560 Нм въртящ момент, които винаги гарантират бързо и спокойно придвижване. При това дизелът е шумоизолиран добре и работи приятно и изискано, комфортът не е по-нисък в сравнение с четирицилиндровите мотори.
По-неприятна е темата с цената. Защото 330d е доста по-скъп, но за сметка на това рано или късно ще компенсира това с по-ниския си разход на гориво.

КОКПИТ: Работното място за водача при бензиновия, дизеловия и хибридния модел е почти идентично. И това е добре, защото по отношение на ергономията и функционалността Серия 3 е сред най-добрите автомобили в своя клас

КОКПИТ: Работното място за водача при бензиновия, дизеловия и хибридния модел е почти идентично. И това е добре, защото по отношение на ергономията и функционалността Серия 3 е сред най-добрите автомобили в своя клас

BMW СЕРИЯ 2 ACTIVE TOURER: БАВАРСКИЯТ ВАН ПЕСТИ ОТ МОЩНОСТТА 

САМО ЗАКЛЕТИТЕ ФЕНОВЕ НА МАРКАТА казват: Серия 2 Active Tourer „практически не е никакво BMW“. Всички останали обаче признават, че ванът с предно задвижване е BMW, каквото всъщност не е предоставяно досега. Прилично предлагане на място и лесно ползване във всекидневието – този Tourer впечатлява както възрастните водачи, така и семействата. Единствено по отношение на задвижването цари известна безпомощност. 220d, 225i или 225xe – кой вариант да изберем? Но нека първо изясним неясните на пръв поглед обозначения. И защо всички не се наричат 225. И какво е това „xe“?

PLUG-IN хибрид С КОНТАКТ:  Акумулаторът се зарежда от контакта или от зарядна станция

PLUG-IN хибрид С КОНТАКТ: Акумулаторът се зарежда от контакта или от зарядна станция

Много просто. Дизелът не се предлага с повече от 190 к.с. като при 220d, Plug-in хибридът 225xe наистина разполага с двойно задвижване благодарение на електрически задвижваната задна ос. При чисто електрически режим 225xe наистина се движи със задно задвижване – но преимуществата не са особено големи.

БЕЗМОТОРНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ: Тази функция отделя двигателя от задвижването, когато отнемете газта и в същото време не натиснете спирачката. Функционира само в режим Eco Pro и може да се деактивира

БЕЗМОТОРНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ: Тази функция отделя двигателя от задвижването, когато отнемете газта и в същото време не натиснете спирачката. Функционира само в режим Eco Pro и може да се деактивира

Капацитетът на акумулатора е достатъчен за 25 километра, след което трябва да бъде зареден от електрическата мрежа. А и в електрически режим не можете да се движите особено пъргаво, защото при него максималната скорост е електронно ограничена до 125 км/ч (вместо възможните 202 км/ч). ОК, това не е голяма беда, по-лошо е друго: акумулаторът отнема 68/160 литра от вместимостта на багажника и 15 литра от резервоара – това е един куфар по-малко и до 366 километра по-малък пробег. Акумулаторът повишава теглото с още 230 килограма. Дори и със зареден акумулатор 225xe изразходва 6,4 л/100 километра, а когато той е изтощен – дори 7,7 литра. Изобщо не звучи икономично и е почти колкото при 225i. Бензиновият модел с 231 к.с. се задоволява със 7,9 литра, но за сметка на това осигурява динамиката на GTI и развива максимална скорост 240 км/ч. Но трябва да признаем и друго: благодарение на задвижването и допълнителното тегло на задната ос 225xe лежи на пътя много стабилно, управлява се като истинско BMW – почти можете да забравите за внушителното тегло от 1735 килограма. „Хибридната надценка“ при Серия 2 Active Tourer е много скромна – само 200 лева повече от бензиновото 225i.
Но най-добрият вариант по отношение на динамичните възможности и разходи си остава добрият стар дизелов модел. Наистина, при спринта 220d със 190 к.с. изостава с около секунда, но е по-евтин с 6000 лева и харчи най-малко – 6 л/100 км. Да, дизелът понякога ръмжи грубовато, а предните колела често превъртат заради въртящия момент от 400 Нм. За сметка на това с 220d можете да поддържате високи скорости по магистралите при нисък разход на гориво – не се налага водачът да се старае да кара икономично, за да измине 850 километра с едно зареждане. А който шофира наистина галейки педала на газта, може да измине и повече от 1000 километра. В това отношение по-мощното, по-скъпо и по-лакомо 225xe изостава. Дори и истинските фенове на BMW се отнасят с уважение към 220d – но избират по-динамичното 225i заради по-силния му характер.

КОКПИТЪТ Е ИДЕНТИЧЕН ПРИ ПОЧТИ ВСИЧКИ МОДИФИКАЦИИ: Цялостното  оформление не е променено. При дизела червената зона на оборотомера започва по-рано, при хибрида капачката на резервоара се отваря електрически

КОКПИТЪТ Е ИДЕНТИЧЕН ПРИ ПОЧТИ ВСИЧКИ МОДИФИКАЦИИ: Цялостното
оформление не е променено. При дизела червената зона на оборотомера започва по-рано, при хибрида капачката на резервоара се отваря електрически

Извод
BMW ВПЕЧАТЛЯВА С ШИРОКАТА СИ И СИЛНА ГАМА ОТ МОДЕЛИ

BMW НЕ НИ ПОСТАВЯ ПРЕД ЛЕСЕН ИЗБОР. Поне при Серия 2 Active Tourer. Разумните ще изберат дизела, феновете на марката – бензина, а пътуващите в центровете на градовете до работното си място – Plug-in хибрида. При Серия 3 резултатът е по-категоричен. Никой не може да се мери с 330d като мощна и икономична лимузина за дълги пътувания с редови шестцилиндров двигател. Четирицилиндровият бензинов мотор не е особено привлекателен, а хибридът изисква прекалено много компромиси – и освен това не е чак толкова икономичен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин