Три български отбора на Shell Eco-marathon Европа

Родните таланти ще бъдат сред 229-те участници от 28 страни, които с помощта на иновативни похвати се стремят да разработят най-екологичните превозни средства

1902
2016

Повече от 200 свръх енергийно ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 това лято. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 ще са от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.

„В продължение на 30 години Shell Eco-marathon вдъхновява младите и талантливи умове в света да проектират и конструират нови, енергийно ефективни превозни средства. За мен е удоволствие да бъда домакин на това предизвикателство в Лондон, заедно с „Изгради бъдещето“, и да наблюдавам самите студенти да демонстрират целия си творчески, инженерен и научен потенциал“, каза Ерик Бонино, изпълнителен директор на Shell Великобритания.

Shell Eco-marathon Европа предоставя на ученици и студенти платформа да проектират превозни средства, които да изминат максимално разстояние с еквивалента на един литър гориво.

България традиционно ще има убедително присъствие на международното състезание – тази година 3 български отбора ще заминат за Лондон през лятото. Това са отборът на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка и двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия – на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

По време на миналогодишното състезание отборът на ТУ – София зае второ място в своята категория. В категорията на прототипите българските инженерни таланти от Русе и Чепеларе подобриха своите собствени постижения в състезанието.

„Истинското предизвикателство за българските отбори тепърва предстои – те ще трябва да покажат гъвкавост и адаптивност, тьй като пистата е изцяло нова и непозната за тях. Същевременно състезанието еволюира и с времето става все по-взискателно към участниците. Успешните отбори трябва да показват развитие и да се доказват всяка година, за да бъдат част от това неповторимо събитие. Вярвам, че тазгодишното състезание в Лондон няма да бъде изключение за най-добрите български отбори,“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Първият Shell Eco-marathon на континента се провежда през 1985 г., когато победителят изминава 680 километра с един литър бензин. Днес, повече от 30 години по-късно, състезателите използват най-различни съвременни подходи – от построяването на автомобили чрез 3D принтери до използването на алтернативни източници на енергия за горива. Най-големият рекорд, поставен в състезанието досега, е 3 771 км, изминати само с един литър бензин – това е разстоянието от Лондон до Рим и обратно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин