Трите кабриолета на сезона: За кого бие сърцето на Юлия?

Първо излизане навън с най-красивите кабриолети на годината. Измерихме наново небето и хоризонта

2607
2016

ДВАМАТА С ЮЛИЯ ТРЪГНАХМЕ НА ПЪТ. Просто изчезнахме далеч от зимата, от ежедневието, от проблемите. Поехме на юг, в посока езерото Гарда. Най-подходящият начин да се насладим на карането на кабриолет и на по-високите температури. През този сезон се появиха три екстремно красиви кабриолета, с които ще измерим наново небето и хоризонта: Mercedes S-клас Cabrio, откритият Range Rover и Fiat 124 Spider. Наш помощник е „слънчицето“ и редакторка от телевизионния отдел на AUTO BILD Юлия Парол. Попитахме я: „Юлия, за кого бие твоето сърце?“

Всички се заглеждат по този модел – според Юлия е нормално. При такъв лукс! Самоувереността не е лоша черта

Всички се заглеждат по този модел – според Юлия е нормално. При такъв лукс! Самоувереността не е лоша черта

За щастие то бие за кабриолетите. За вятъра в косите, за усмивката зад волана и за непосредственото и истинско преживяване: скорост, вятър, слънце. По тези неща си падат все по-малко водачи на автомобили – днес те предпочитат да се крият в солидни крепости от ламарина. „Юлия, SUV-овете не са ли по-модерни?“ Следва усмивка. „Не…“, и пръстите й галят меката кожена тапицерия на S-клас Cabrio. Интериор като в петзвезден хотел, тук има всичко, което отличава Mercedes. Мощност, лекота, лайфстайл – може би дори и слънцето залязва чрез натискане на бутон. В тази обстановка луксът става нещо, което се разбира от само себе си – макар че след само двадесет секунди сте вече под открито небе. Отпред 8-цилиндровият мотор работи незабележимо, но в тунела на Уферщрасе S 500 показва истинското си лице. 455-те конски сили не се шегуват, а това всъщност е само базовият модел: на цена от 280 000 лв. Е, ако Юлия беше от Близкия изток, можеше да си избере и версията S 65 с 12-цилиндров агрегат за 500 000 лв.

Кабриолетът има две прегради срещу вятъра, а срещу доплащане предлага и отопляеми подглавници и подлакътници. Mercedes се издига до нивото на Rolls – автоматичната климатична инсталация осигурява едно и също ниво на въздуха в отворено и затворено състояние на покрива. Досега не е имало толкова перфектно изолиране на случващото се отвън – Mercedes сякаш се движи в свой собствен свят. Всъщност това кабриолет ли е?

Това е върхът: Evoque без покрив. Ще определя модата. Поне според Юлия. В бъдеще все по-често ще виждаме SUV кабриолети. Да се надяваме и по-евтини

Това е върхът: Evoque без покрив. Ще определя модата. Поне според Юлия. В бъдеще все по-често ще виждаме SUV кабриолети. Да се надяваме и по-евтини

При S-клас Cabrio покривът от плат служи като кърпа в джобчето на сакото на костюма, като членска карта за клуба на заможните – неговият собственик все пак може да даде 25 000 лв. повече в сравнение със сумата за бездруго скъпото Coupé. Какво шоу само! „Всички ни гледат – казва Юлия, която се радва на вниманието. – Но при такъв лукс това е нормално.“
Погледите събира и откритият Range – странното и модерно SUV Coupé, на което британците са отрязали покрива. Отдолу внушителен всъдеход, отгоре електрически покрив от плат – що е то? Съществуват два отговора: публиката го намира или за абсурден, или за великолепен. При което великолепен като че ли надделява след първите впечатления (в Монако и Хамбург например). Няма да е изненадващо, ако в някое малко градче хората извръщат глава. В края на краищата този SUV кабриолет е най-противоречивият събирач на погледи след твърдия сгъваем покрив на Mercedes SLK.

С тази разлика, че след Jeep Wrangler Юлия не е седяла толкова нависоко в открит автомобил. Пасажерите отзад изчезват зад високи странични стени, разположени по-скоро на една наказателна скамейка. Практичното изглежда по различен начин.

На вятъра това му е все едно – когато прозорците са свалени, духа типично по британски. Тук липсват щадящи прическата средства като в S-клас Cabrio – достатъчни са ви слънчеви очила и преградата срещу вятъра. Изобщо в открития Evoque ще се чувствате доста бурно. Бурно ще е и движението на банковата ви сметка, тъй като 120 000 лв. за открит автомобил с 2-литров бензинов мотор и топниво на оборудване не са малко. Все пак 240 к.с. и двойното задвижване придвижват бързо тежащия 1800 кг модел. След само 8 секунди на борда се усеща истински ураган и Юлия се притиска към луксозното обзавеждане: кожата, ксеноновите фарове и навигационната система са също серийни, както и електронните помощници. Системата Terrain Response помага на Evoque да се придвижва по лоши пътни настилки. Този автомобил извън пътя? Все пак неговата територия са централните булеварди – за тях препоръчваме доплащащите се 20-цолови джанти.

Тук Юлия сяда най-ниско. Е и? Така поне усеща пътя най-интензивно

Тук Юлия сяда най-ниско. Е и? Така поне усеща пътя най-интензивно

Горе-долу за същите пари за горепосочените джанти можете да си купите 124 Spider вместо с базовото с топнивото на оборудване. Lusso предлага кожена тапицерия с цвят коняк – „един превъзходен интериор“. Скъпа Юлия, отвътре моделът е идентичен с Mazda MX-5, от която Fiat е взел всичко най-добро (тоест повечето): задно задвижване, две седалки близо до центъра на тежестта, максимата за „изхвърляне“ на всичко излишно и семплия покрив. Едно движение и покривът е вече зад седалките. Лятото е на разстояние от само две секунди.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин