Трима ергени от Горна Оряховица на обиколка из Европа преди 90 години

0602
2024

Историята на едно българско пътешествие с автомобил, разказана от инж. Сава Драгунчев

През 1933 г. трима ергени от Горна Оряховица решили да направят обиколка на Европа с автомобил. Най-образованият от тях, Христо Люцканов търгувал със спиртни напитки и владеел добре френски език, затова се занимавал с документите на колата и паспортите по време на пътуването. Той трябвало да документира пътешествието със специално закупен за целта фотоапарат Agfa.

Вторият участник в пътешествието Стефан Костов (Костадинов) търгувал на едро и дребно с текстил. Неговата основна задача е била прехраната на екипа по време на преходите. По стар български обичай си взели за всеки случай и малко храна за изпът – пита кашкавал, тенекия мед, горнооряховски суджук, луканка, цигари и алкохол.

Третият участник, Стати Арнаудов (баща на инж. Драгунчев), е собственик на автомобила и шофьор по време на пътуването, както и единственият технически грамотен в случай, че се наложат някои дребни поправки.

Страници от дневника, удостоверяващ преминаването през различните гранични пунктове на Европа

Автомобилът е Fiat 509, модел 1925 г., купен на старо в края на 20-те години от Стати Арнаудов. Той го намира по обява, публикувана от софийския инженер Шопов, който по това време работи в текстилния бранш, а колата е била използвана от неговата съпруга.

Решението на тримата приятели за предприемането на подобно пътешествие е посрещнато с насмешка и недоверие от много хора. Стигнало се дотам, че ги обвинили в потенциална измама – ще стигнат до Румъния, а след това ще се хвалят, че са обиколили Европа. Поради тази причина тримата изработили специален дневник, заверен от кмета на града, със снимка на автомобила и участниците. Пътешествието започва на 3 юни 1933 г. и завършва на 10 юли. Отначало на митниците при влизане и излизане от съответните държави са правени редовни заверки, но към края на пътуването са изпуснати част от заверките в Италия, Германия и Австрия. Въпреки това може с точност да се установи, че маршрутът е бил: София – Румъния (престой 5 дни) – Унгария (1 ден без престой) – Австрия – Италия (общ престой в двете страни 19 дни) – Франция (престой 8 дни) – Белгия (1 ден без престой) – Германия (3 дни престой) – Австрия – Югославия – България, или общо 37 дни.

Същият Fiat 509 в България по време на лов

Пътуването преминава без технически проблеми по колата, като се изключи честото пукане на гуми, поради тяхното бързо износване. В програмата е запланувано и посещение на завода Fiat в Торино, за което тримата се подготвят предварително от България. До началото на 30-те години Стати Арнаудов има собствен таксиметров гараж, който се обслужва само от автомобили Fiat с наемни шофьори, а преди да закрие фирмата, си прави снимка за спомен с тези коли на площада в Горна Оряховица. Изглежда снимката е направила необходимото впечатление, защото тримата пътешественици са посрещнати много любезно в завода, където им показват поточната линия и заводския музей, правят безплатно обслужване на колата в един от фирмените сервизи и им подаряват комплект нови гуми.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин