Трима благородници за 1 млн. лева (ТЕСТ)

2910
2020

ПОДГОТОВКАТА Е ПОЛОВИНАТА от свършената работа. Дообработването – също. Докато пиша тези редове, пия следобеден чай – макар изобщо да не харесвам чай. Затова пък харесвам Великобритания и особено северната й част. И затова сега ще направим тест напук на Брекзит. Впечатление ми направи най-вече Aston Martin – автомобилът на Джеймс Бонд.

А както знаем, Джеймс Бонд е шотландец. От романа ни е известно, че само по бащина линия, но за мен той е стопроцентов шотландец – откакто сър Шон Конъри го превъплъти на екрана толкова впечатляващо. Така се озовавам пред DB11 и се питам дали това е най-красивият автомобил на света, който съм виждал. Грациозен, елегантен и динамичен. Белият цвят и черният покрив му отиват превъзходно. Може би комбинацията не би ви направила такова впечатление при един Seat Arona например, но тук тя излъчва елегантност. Средно разположен двигател – гаранция за изпотен гръб на водача, тъй като моторът е позициониран непосредствено зад предните седалки. В случая имаме предно-средно разположен агрегат – разположението доказва, че „изворът на радостта“ е монтиран между осите. Предната част на DB11 е толкова дълга, че 4-литровият мотор на AMG е позициониран точно зад предната ос. Предимството на тази конструкция е, че предницата е екстремно стабилна при движение по междуградски пътища, а допълнително за сцеплението се грижат 20-цоловите Bridgestone Potenza S007.

Фейслифт? Нови фарове и задни светлини, дигитални уреди – характерът на леко грубовато GT е типичен за F-Type

Отвътре седите върху удобни седалки, които не са особено прецизни по отношение на страничната си опора. Колкото и благороден да е DB11, при нужда той може да звучи адски яко и да вози много твърдо. Двата му сънародника обаче го надминават – McLaren при твърдостта, Jaguar при акустиката. Последният обаче само по отношение на акустиката, тъй като дори в спортен режим се накланя значително и е необходимо време, за да се успокои шасито при ускоряване на излизане от завоя.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин