Трансджендър стартира на Льо Ман


6
ное.
2018

Сред общо 3349 пилоти, от които 57 жени, стартирали в престижната надпревара „24 часа на Льо Ман“, е имало много екзотични личности. Чарли Мартин обаче ще отвори нова глава в история като първия трансджендър състезател в битката на пистата!

„Льо Ман е просто най-голямото състезание на света“, казва британката. Тя не просто мечтае да стартира в него, но и вижда в решението си важна крачка за лансирането на ЛГБТ-културата в моторните спортове. Мартин допълва: „ЛГБТ-обществото не е представено в автомобилизма. Аз искам да помогна на хората да се чувстват свободни, да бъдат себе си и да си живеят живота без притеснение – дори когато става въпрос за моторспорт.“

Чарли Мартин била на мнение, че от малка била жена в тялото на мъж. Едва на 29, т.е. преди шест години, той се подлага на операция, за да стане тя. „Когато направих това, бях приела, че ще трябва да прекратя кариерата си в моторспорта, защото не вярвах, че ще намеря подкрепа. Смятах, че хората ще се дистанцират от мен и ще ми се подиграват. Чак след като усетих подкрепата на семейството и приятелите си се реших да продължа. При първата си разходка из боксовете изпитах странно чувство, но се намериха 4-5 души, които ме приветстваха с добре дошла.

До момента Мартин има участие единствено в серии със сравнително малка популярност – планински надпревари с Formula Renault и прототипи Norma. През 2016 Чарли се нарежда на трето място в своя клас по време на кръга от европейския шампионат, проведен в Германия. Мартин има опит и в Motorsport GT5 Challenge, както и в историческите серии Hawthorn Trophy и то с болид, участвал във Формула 1 през 50-те години.

Чарли Мартин ще работи и върху мечтата си да стартира не само на Льо Ман, но и на най-известното планинско в света – „Пайкс Пийк“. През лятото Чарли тества LMP3-прототип на Ligier, за да се адаптира към подобен тип машини.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >