Точно 227 км с темпо 130 км/ч за Volvo XC-40 Recharge

3103
2022

Това, което производителите на електромобили обещават като пробег, не може да бъде изпълнено от автомобилите при обичайното темпо по магистрала. Или пък все пак е възможно? В нашия голям тест на 28 модела при скорост от 130 км/ч по магистралата ще разберете, колко километра може да измине всеки от изпробваните от нас електромобили с едно зареждане на батерията!

Шоковите цени на горивата, предизвикани от войната на Путин в Украйна, направиха електромобилите значително по-интересни: Междувременно цената на тока за електромобилите е наполовина по-евтина в сравнение с цената на един литър гориво (в Германия)! Затова не е учудващо, че все по-голям брой водачи се интересуват от електромобили.  Доверие буди и фактът, че батериите стават все по-големи. Докато капацитетът им расте, страхът от недостатъчния пробег у водачите намалява.

Въпреки това обаче темата за пробега при автомобилите е все още една от най-наболелите. Все пак междувременно електромобилите съвсем спокойно се справят с пътуване до работата и обратно до вкъщи. Някои са напълно подходящи и за пътуване на дълги разстояния, тъй като зареждането им става бързо.

Volvo XC-40 Recharge: 227 км

Volvo XC-40 Recharge: електрическият SUV на Volvo е на пазара от края на 2021 г. В Германия цената му е 115 000 лв. Капацитет на батерията му е 69 кВтч. Мощността на електромотора на предната ос е 231 к.с. Максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч. Пробегът по WLTP е до 400 километра. Това обаче само приблизителна стойност – по време на теста на магистрала с постоянна скорост от 130 км/ч AUTO BILD успя да измине с XC40 Recharge само 227 км.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин