Топ 5 на най-популярните моторни спортове

1511
2022

Моторните спортове са огромен сегмент в спорта, който си има своите дългогодишни традиции. В световен мащаб се срещат стотици и дори хиляди разновидности на моторните спортове, като се провеждат най-различни турнири и първенства, привличащи интереса на феновете. Освен че са интересни за гледане, моторните спортове дават възможност и за залози – вижте тук как се залага на моторни спортове, ако проявявате интерес към залаганията. Когато обаче става въпрос за най-популярните моторни спортове в света, на преден план изпъкват няколко имена, които дори и не толкова запалени фенове на спорта познават добре. В настоящата статия ще ви представим петте най-популярни моторни спортове в света, подредени на база различни характеристики като гледаемост, най-голямо търсене в мрежата и други фактори.

5. WRC

Световният рали шампионат, по-познат под абревиатурата WRC, е един от най-популярните моторни спортове в света, провеждащ надпревари в шест континента и 15 различни държави. Шампионтът датира още от 1973 година, като състезателите са изправeни пред най-тежките и трудни терени, управлявайки своите автомобили на сняг, пясък, през гори, в скалисти местности. Често състезателите карат на ръба на предела си, развивайки скорости от по над 200 км/ч. Чарът на този спорт е, че в надпреварата участват много популярни и срещани автомобили от нашето ежедневие (поне на външен вид), но със съществени  подобрения, правейки ги годни за шофиране по всякакви терени.

4. IndyCar

Друг много популярен моторен спорт е IndyCar, който може да се провежда както на писти с обиколки, така и на пътни участъци. И ако във WRC пилотите нямат зрителен контакт и до последно не знаят как се движат конкурентите им, то в IndyCar състезателите се надпреварват рамо до рамо, или както е по-правилно да се каже – гума до гума. Макар и скоростта не винаги да е толкова висока, IndyCar носи изключителна тръпка и емоция както на участниците, така и на зрителите – с непрестанната битка и изпреварвания, които присъстват във всяка надпревара.

3. MotoGP

В моторните спортове обаче интерес привличат не само болидите на четири гуми, но и тези на две. Феновете на моторите несъмнено знаят и следят най-големия шампионат за мотори в света MotoGP, където най-добрите „пистови“ мотористи се изправят един срещу друг. За популярността на MotoGP говори фактът, че е изключително обичан в цял свят. Само в Англия всеки месец MotoGP попада в близо 200 000 търсения. Мнозина казват, че да караш мотоциклет е свобода, но да караш четирицилиндров мотор с близо 1000 кубически сантиметра и скорост от по 300-350 км/ч е нещо съвсем различно.

2. Nascar

Друг много популярен моторен спорт в световен мащаб, и особено в Америка, е Nascar. По-голямата част от състезанията на Nascar са на овална или D-образна писта само с леви завои, което позволява на феновете, които присъстват, да видят повече от екшъна, тъй като постоянно имат видимост към цялата писта. Едно от най-популярните състезания на Nascar е Daytona-500, което се състои от 200 обиколки на пистата с дължина 2,5 мили (общо 500 мили), провеждана във Флорида. Nascar е голяма атракция за американската публика, а и привлича интерес и в Европа.

1.  Formula 1

Първото място няма как да не бъде заето от Формула 1 – най-популярният моторен спорт в света, който генерира всеки месец милиони търсения. Надпреварата е между 20-те най-добри пилоти в света, разделени в 10 отбора от по двама души. Формула 1 започва през 1950-а и с годините се превръща в номер 1 моторен спорт, който всяка година се провежда в държави по цял свят. Това е и един от най-популярните спортове в света въобще, който се радва на голям интерес и от феновете на спортните залози.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин