Топ 11 на AUTO BILD: Най-култовите нови модели

Купувате сега, а след 30 години ги карате като олдтаймери на съборите. Ще ви покажем единадесет модела, които бихме искали да паркираме в гаражите си – стига да разполагахме с необходимите средства...

1602
2017

5. Мирко Менке: Toyota GT86

Моята народна бегачка

Димящи пистолети? Не, запалени гуми. С GT86 дрифтът е детска игра

Почитателите на дрифта ще ме разберат: да караш само направо е скучно като да ядеш всеки ден шницел и пържени картофи. Аз например съм приготвил нещо за почитателите на фината кухня: Toyota GT86, първия изгоден автомобил за удоволствие, с който ставаш зависим от завоите. Фактите: 200 к.с. при тегло 1235 кг, това са 6,18 кг на к.с., тоест като при BMW 330i. Благодарение на торсен диференциал въртящият момент се предава към външното за завоя задно колело; на практика това означава, че японският спортист притежава добро сцепление и тогава, когато автомобилът не се движи направо. А в моя опит това означава: натискате педала на съединителя, оставяте автомобила да полети, след това задницата се завърта, колата поднася, завъртате волана бързо в обратна посока и продължавате да дрифтите. И да се наслаждавате: дрифт и само дрифт! Чувам и мрънкащите: кокпитът е с евтина пластмаса като през 90-те, изобщо не се предлагат асистенти като асистент за мъртвата зона, асистент за запазване на пътното платно или темпомат. Моето мнение: е, и какво от това? Ако на някого му липсват, то сигурно би припаднал до мен по време на дрифт. Toyota иска за моя народен спортист 60 000 лв. (за Германия), а употребявани екземпляри се продават за около 35 000 лв. Не са малко пари. Но все пак са малко за такъв спортист, който може да се мери с големите на пистата.

Мирко Менке е човекът на AUTO BILD за пистата. С GT86 той е цар на дрифта

ОБРАЗЕЦЪТ: 

TOYOTA CELICA 1970–1977: Задно задвижване, малко тегло, страхотно Coupé: първата Celica е отговорът на Toyota на Opel Manta и Ford Capri. Особено атрактивен: Celica GT с 1,6-литров мотор и двоен карбуратор, 107 к.с.

Нашата оценка

Шшшт, мълчете си! Рядко ще намерите такова удоволствие от шофирането за толкова малко пари. Toyota GT86 е автомобил за пуристи, чийто спортен талант е над всичко. Освен това се среща рядко!

4. Гералд Чайка: Porsche 911

Спортната ми кола трябва да изглежда така

Най-бързите кръгли очи на света – 911 е станало обаче по-тежко

При спортните автомобили от Цуфенхаузен се касае не само за култови модели, но и за културно наследство. Претенциозни творения, които демонстрират абсолютен талант по отношение на дизайна и динамиката. Въпросът с формите може да бъде лесно обоснован. Погледнете снимката и веднага ще ви стане ясно за какво точно говоря. Именно ТАКА трябва да изглежда един спортен автомобил. А 911 го прави по принцип от 1963 г., когато се появява на света с обозначението 901. Симпатична предница (без решетка на радиатора), малка пътническа кабина (без деца), гореща задница (без багажник) – вероятно е вече да въздишате, копнеейки. Динамиката всъщност не може да бъде описана с думи, трябва да придобиеш опит. За разлика от почти всички останали производители швабите знаят най-добре как да придадат на 6-цилиндровия мотор уникална мощност с гарантиран ефект от настръхване на кожата. И как тази мощност да бъде предадена към задните колела, така че всеки завой да предизвиква прилив на ендорфин. Е, с течение на годините култовият модел става по-голям, по-тежък, както и малко по-спокоен, но какво пък? Случва се и на най-добрите.

Редакторът Гералд Чайка харесва заоблените форми
на Porsche 911, особено горещата му задница

ОБРАЗЕЦЪТ: 

PORSCHE 901 1963–1964:Porsche 911 се е наричало 901, но това име му е било забранено, тъй като е
било притежание на Peugeot. Основният принцип на 911 остава един и същи и до днес: мощен 6-цилиндров боксерен агрегат отзад, задно задвижване.

Нашата оценка

По-бързо, по-наточено и по-красиво от в Porsche 911 няма как да изминете една обиколка на пистата. 911 винаги ще бъде икона.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин