Този Simson S 51 Enduro e (почти) като нов – и се продава за над 7500 лева

1702
2023

Simson S 51 Enduro с 12-волтово запалване вероятно е мечта за много мотористи, на които напомня за младостта. Стига да бъде в добро състояние, естествено. В момента в eBay се предлага зелен екземпляр на модела от 1987, който на пръв поглед изглежда страхотно!

Както всички други мотопеди, и двуколесните машини на Simson в ГДР са били с ограничена до 60 км/ч максимална скорост. А договорът за обединение между ФРГ и ГДР от 1990 г. съдържа съществен акцент за всички фенове на подобни превозни средства – a именно, че „симсонките“ се радват на тази привилегия и до днес!

Правилото за 60-те км/ч важи и за Simson S 51, който в момента се продава в eBay за 3790 евро (ок. 7580 лева). Но двуколесната машина от 1987 г. впечатлява не с максималната си скорост, а със състоянието си.

Clever: Simson S 51 е проектиран така, че всички компоненти да могат да бъдат лесно достъпни при нужда от ремонт.

Според данните в обявата S 51-ицата разполага с 12-волтово електронно запалване. Това значително улеснява ежедневата й употреба. Тази техника също така осигурява и по-лесно качване за начинаещи „ездачи“. А продавачът твърди, че всичко по Simson-a работeло – и че той се движел много добре. Скоростната кутия е 4-степенна, а монтираните гуми били чисто нови.

Яркозелената боя била оригинална. Затова свидетелстват и леките драскотини върху надписа Simson от дясната страна на резервоара – този Simson S 51 Enduro явно не е бил подлаган на реставрация.

Леките драскотини по резервоара показват, че боята на Simson-а е оригинална.

Какво трябва да знаем за Simson?

Ако искате да се занимавате като хоби с двуколесните машини от ГДР, не бива да се притеснявате, че производителят Simson отдавна не съществува – защото марката има огромен брой почитатели, както и много майстори, които знаят как да ремонтират машините. Съответно и предлагането на части е повече от прилично – дори има сайтове, от които могат да бъдат поръчани оригинални компоненти, произведени навремето в ГДР.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА SIMSON S 51

Разбира се, ще ви бъде по-лесно, ако имате опит с ремонти на Simson. Но дори и да сте „новак“, пак няма да ви бъде много трудно. Проблемът е единствено, че дните, в които S 51 е струвал колкото няколко каси бира, отдавна са отминали. В днешно време ще ви трябват поне няколко хиляди евро (!) за читав екземпляр – освен това е силно препоръчително да разполагате и с гараж, в който да съхранявате мотоциклета.

Машината явно не е реставрирана. Тя изглежда в напълно оригинален вид.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин