/ Този Golf с 333 конски сили и цена над 150 000 лв. е достоен за колекционери

Този Golf с 333 конски сили и цена над 150 000 лв. е достоен за колекционери

3105
2023

VW дава газ – и сега представи Golf R 333. Специалният модел, чието цифрово означение издава мощността му в конски сили, е ограничен само до 333 броя. Цената също е впечатляваща: R 333 струва точно 152 820 лева (изчислено по цени за Германия) .Това е не само базовата, но и максималната цена – тъй като ограничената серия ще бъде предлагана само в една конфигурация.

Малка утеха за клиентите е, че Golf R Performance с еднакво оборудване е само с няколкостотин евро по-евтин. Поръчките за Golf R 333 стартират на 2 юни 2023 г. – и се приемат само по старомодния начин от дилърите на VW.

Golf R 333 ще бъде пуснат през септември 2023

Ако искате да вкарате някоя от 333-те бройки в гаража си, трябва да бъдете бързи и да имате късмет, защото всички дилъри на VW, които изобщо ще получат Golf R 333, имат право само на един екземпляр – така хората от Волфсбург искат да гарантират справедливо разпределение на автомобилите. Първите машини от серията ще бъдат доставени на клиентите през септември 2023 г.

Golf R 333 „издиша“ през добре познатата изпускателна система Akrapovic – при стандартния Golf R за нея трябва да доплатите около 8000 лв.

За предаване на автомобилите на избрани клиенти в Autostadt във Волфсбург ще бъде организирано специално събитие през октомври. Всеки автомобил от серията ще разполага със специална кутия за ключовете и със сертификат за автентичност.

Лимонено жълта боя – за първи път при Golf R

Golf R 333 може да бъде поръчан в един-единствен цвят – лимонено жълт металик. Този нюанс е познат от гамата на Golf 8, но никога досега не е бил предлаган за Golf R. Покривът е решен в контрастен черен цвят, а пакетът Black Style е сериен. Освен черни корпуси на огледалата, той включва и черни 19-цолови джанти (модел Estoril), „обути“ с полусликове Bridgestone Potenza Race.

Сините спирачни апарати са серийни за всички Golf R, а „плаващите“ капачки на главините са запазени за модификацията 333.

На жълтия Golf R над праговете е поставено лъскаво черно фолио с логото 333 в цвета на купето. Иначе VW е поставил на специалния модел сините R-лога, познати от 20 Years R, както и „плаващите“ R капачки на главините от гамата с аксесоари. Затъмнените задни стъкла и матричните LED фарове допълват богатото оборудване. Отзад ценителите ще забележат титаниевите ауспухови накрайници на изпускателната система Akrapovic.

Всеки Golf R 333 – с индивидуален номер

Интериорът също е „пипнат“. Всичко, което е красиво и скъпо, при 333 е серийно. Специалният Golf R разполага с озвучителна система Harman Kardon, пакет за асистенция на водача IQ.Drive, камера за заден ход, навигационна система Discover Pro и спортни седалки с тапицерия от кожа напа и сини лога „R“. На таблото най-вдясно пред седалката на пасажера всеки автомобил ще има табелка, която издава поредния номер в серията.

Малък, но фин детайл: табелка с поредния номер oт серията.

333 к.с. и без „удари“ при превключване

Под капака на Golf R 333 работи 2-литровият TSI с вътрешнозаводско означение EA 888 Evo 4. Той генерира 333 к.с. и максимален въртящ момент 420 Нм. Мощността се предава към четирите задвижващи колела чрез 7-степенна DSG-трансмисия. Режимите на шофиране (включително Drift и Nordschleife) също са налице при специалния модел. DSG обаче не превключва с умишлено заложени „удари“ като при 20-Years-Golf-R. Но това не се отразява на динамиката: VW Golf R 333 ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди, а максималната му скорост е 270 км/ч (благодарение на серийния пакет R-Performance).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин