Този E-клас е пикап!

0106
2020

За да спестят данъци, датчани са преработвали седани на Mercedes в пикапи. Този 300 D от серия 124 е толкова добре преработен, че сякаш е излязъл от завода на Mercedes!

Този Mercedes 300 D (W 124) е нещо много специално. Отред е  Mercedes, а от средната колона – германско-датска съвместна продукция. Причина е датското данъчно право, което предвижда солидни отстъпки при облагането на лекотоварните модели. Затова в продължение на десетилетия датчаните са доста креативни в преработката на леки автомобили и създават интересни модели на автомобилната култура като този W 124-пикап например. Мартин Овергард (63) зидар от Арборг в Ютланд, харесва и колекционира пикапи на базата на Mercedes.

Създадени са 125 екземпляра от пикапа на W 124

Най-добрата преработка в колекцията на Овергард е светлосин  Mercedes 300 D от серия 124 от 1990 г. Преработката в пикап е извършена от Sæby Karosseriværksted във Фредриксхавн (регион Нордюланд). Там са направени общо 125 екземпляра. Кокпитът е оставен непроменен в сравнение със седана, но зад водача има голямо задно стъкло. В комбинация с останалите странични стъкла се получава съвсем различно усещане за простор. Benz-ът е толкова просторен отвътре, че първоначално не ви се струва като лекотоварен модел. А зад волана усещането е същото – по отношение на динамиката пикапът не се различава от останалите W 124.

Преработката е скъпа и сложна

Въпреки, че с тези преработки в пикапи в Дания е трябвало да се пестят данъци, тези модели в никакъв случай не излизат евтино – напротив, по-скоро са луксозни стоки. 6-цилиндровият 300 D със 109 к.с. изглежда като отлят – материалите и изработката му са на изключително високо ниво. Товарният отсек има интелигентен механизъм и се отваря с лекота. Със страничните релси той подхожда чудесно на линията на автомобила. Датският Benz определено привлича погледите!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин