Този 6-колесен автомобил изследва условията за живот на Марс

1211
2020

Eдно спиращо дъха начинание: мисията Mars 2020 на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ) изпрати петия пореден марсоход и първия хеликоптер на Червената планета.

С помощта на ракетата носител Atlas V-541 космическата сонда, в която се намират марсоходът и хеликоптерът, бе изстреляна от космодрума в Кейп Канаверал на 30 юли в земна орбита, откъдето след около час сондата се отдели от ускорителния блок „Кентавър“ и продължи пътя си към Марс. Според интергалактическото разписание марсоходът и придружаващият го хеликоптер трябва да пристигнат на 18 февруари 2021, след като успешно преминат 480 милиона километра.

Марсоходът на НАСА е кръстен Perseverance (английски за „постоянство“, „упоритост“ и „настойчивост“). Задачата му е да проучи внимателно камъните и скалните образувания на Червената планета, като ги анализира по отношение на историческите геоложки процеси, протекли на Марс, с което евентуално да се получат данни за наличие на възможен живот там. Освен това струващият 5 милиарда лева марсоход ще проведе изследвания на климата и ще провери щателно за наличието на възможности за добиване на кислород. Perseverance ще търси подпочвени води, ще анализира времето и покриващата цялата планета прах, с което ще има съществен принос за подготовката за първата пилотирана експедиция до Марс. Освен това има планове добитите от сондите на марсохода камъни да бъдат изпратени със специална мисия за подробно проучване на Земята.

Начало на дългосрочното роботизирано изследване на Марс: стартът на Perseverance на 30 юли от космодрума Кейп Канаверъл, щата Флорида

Марсоходът е оборудван и с два микрофона, чрез които при успешното му кацане на Червената планета ще може за първи път да чуем автентични звуци от Марс. Заедно с това за първи път човечеството ще инсталира летящ дрон на друга планета. Хеликоптерът Ingenuity (английски за „находчив“) тежи 1,8 кг и се задвижва от слънчева светлина. Издигането му е истинско предизвикателство, защото атмосферата там е около сто пъти по-рядка, отколкото на Земята. Затова роторните витла достигат 3000 оборота в минута, с което хеликоптерът е десет пъти по-бърз, отколкото би бил тук. На 7 август 2020 г. по време на 8-часова процедура беше проверено състоянието на шестте литиево-йонни акумулаторни батерии, след което и за първи път заредени. Достигнатото ниско ниво на заряд от 35 процента цели гарантирането на оптимален жизнен цикъл предвид изключително дългия полет.

Тест в лабораторни условия: инженер на НАСА симулира естествена слънчева светлина с мощни ксенонови светлини

На борда на хеликоптера няма уреди, защото целта му е да служи като навигация на марсохода, като избира за него най-подходящото трасе на придвижване. Ако се справи успешно, от НАСА планират изпращането на допълнителни летателни апарати на Марс.
Но да се върнем към марсохода. Конструирането на подобни возила е повече от приключение. Все пак трябва да имате предвид, че ако спукате гума на Луната или на Марс, едва ли лесно ще откриете вулканизатор. Поради тази причина учените винаги изхождат от възможно най-неблагоприятните условия – да преодолеете най-големия кратер или да издържите на най-екстремните температурни амплитуди. За задвижването на Perseverance НАСА разчита на шест отделни двигателя, захранвани от плутоний-238. В случай на евентуална експлозия той би предизвикал радиация от 210 милирем, натоварване, сравнимо с това на изследване с компютърен томограф.

Плутоният отделя топлина при своя разпад, която се конвертира в постоянно напрежение от 110 вата чрез 45-килограмов термоелекрически генератор, разположен в задната част на марсохода. Двойка многократно зареждащи се литиево-йонни батерии складират допълнителна енергия и даряват Perseverance с комбинирана мощност от 1,2 к.с. Предвиденият жизнен цикъл на возилото е 687 дни, или една марсианска година. Практиката показва, че животът на марсоходите надхвърля очакванията, а плутоният би стигнал за 14 години. При наличие на слънчеви колектори и електрически чистачки, които да отстраняват полепващата се по тях марсианска прах, марсоходът би издържал категорично по-дълго, но тази допълнителна тежест не е по силите на транспортната ракета. Както на Земята, така и в Космоса, един автомобил няма как да предложи всичко, от което бихме имали нужда. Поне засега.

Perseverance 2020

6 електрически двигателя 1 термоелектрически генератор, захранван от плутоний 238 2 литиево-йонни батерии Макс. мощност – 1,2 к.с. (комбинирано) Макс. скорост – 0,161 км/ч Задвижване – 6х6
Управление на предните 4 колела Проходимост през препятствия, високи до 40 см Цена – 5 000 000 000 лева

ИЗВОД

Много рискове и една голяма надежда. Според НАСА през 2030 Марс би могъл да посрещне първите си гости от Земята – по време на първата пилотирана от хора орбитална обиколка на планетата. Ако на астронавтите се удаде да кацнат на Червената планета, биха могли да вземат със себе си пробите, събрани от Perseverance.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин