Този човек изобрети ESP!


15
юни
2016

На 9 юни 2016 г. в Лисабон Антон ван Зантен бе удостоен с Европейската награда за изобретател за 2016 г. за създаването на електронната програма за стабилност в автомобила ESP. Той получава приза на Европейското патентно ведомство (ЕПВ) в категорията „Цялостен принос“. Блестящата кариера на Ван Зантен в Bosch продължава повече от 25 години. Като шеф на група от 35 инженери, холандецът разработва системата против поднасяне. През 1995 г. тя влиза за първи път в серийното оборудване на Mercedes-Benz S600. “Антон ван Зантен и колегите от екипа му са ангели-хранители за много водачи“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, признавайки постиженията не само на изобретателя, но и на неговия екип. “Създаването на ESP е уникално въплъщение на нашето кредо „Техника за живота“, каза шефът на Bosch. Досега само в Европа ESP е спасила над 8500 човешки живота и е предотвратила над 250 000 пътнотранспортни произшествия. Това превръща защитата от поднасяне в най-важната автомобилна система за безопасност след предпазния колан и преди въздушната възглавница.

ESP вече е стандартно оборудване за автомобилите във все повече страни по света

С интелигентни сензори ESP сравнява 25 пъти в секунда дали автомобилът наистина се движи в посоката, в която го насочва водачът. Ако измерените стойности не съвпадат, системата против поднасяне се намесва, като първоначално намалява въртящия момент на двигателя. Ако това не е достатъчно, тя спира отделните колела, за да генерира необходимата противодействаща сила и да задържи стабилното движение на автомобила в нужната посока. Ако всички автомобили са оборудвани с ESP, 80% от всички произшествия в следствие на поднасяне могат да бъдат избегнати. От 01.11.2014 г. електронната програма за стабилност е задължителна за всички новорегистрирани леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона в Европейския съюз. ESP е задължителна и в Австралия, Канада, Израел, Нова Зеландия, Русия, Южна Корея, Япония, Турция и САЩ. Вече 64% от всички нови автомобили в света са екипирани с електронната стабилизираща програма. Досега Bosch е произвел над 150 милиона ESP системи.

Кариера с много изобретения и награди

С изобретяването на електронната програма за стабилност Антон ван Зантен и неговият изследователски екип в Bosch полагат основите на едно много по-безопасно шофиране. Освен това те създават база за разработка на системите за асистенция на водача и на автоматизираното шофиране. Растящата автоматизация създава условия за драстично намаляване на катастрофите – с една трета само в Германия. ESP е най-забележителният успех на Антон ван Зантен, но не е единственият. 75-годишният инженер е въплъщение на откривателския дух. Той има 180 регистрирани патентни семейства. Наред с ESP, откритията му включват електронната защита от преобръщане и системата за стабилизиране на ремаркето. През 2003 г. Антон ван Зантен се пенсионира, но и до ден-днешен продължава да води лекции за автомобилните системи в различни университети и да консултира автомобилни компании. Получил е многобройни отличия за приноса си в областта на пътната безопасност. Сред тях се откроява именно Европейската награда за изобретател за цялостно творчество.

Още по темата

Card image cap
Фейслифт за BMW Серия 2!

11
май
2017

BMW Серия 2 ще получи мини-фейслифт. Обновени ще бъдат предницата и интериорът, двигателите ще останат същите

Card image cap
Performance-версия при фейслифта на DS 3 и DS 3 Cabrio

19
ян.
2016

Премиум брандът на Citroen DS прави фейслифт на DS 3 и DS 3 Cabrio. Освен нова техника и нови мотори в бъдеще ще има и мощна Performance-версия

Card image cap

В последния брой:

Архив >