Този трактор вдига 170 км/ч!

2706
2019

Непригоден за оране на нивата, но направен за рекорди: JCB Fastrac 8000 е най-бързият състезателен трактор на света. Максималната му скорост е 166,7 км/ч!

7,2-литров 6-цилиндров двигател, 1014 к.с., 2500 Нм максимален въртящ момент: това не са характеристики-мечта на някой нов спортен автомобил, а на трактор! Британският производител на строителни и селскостопански машини JCB е създал истинско дизелово чудовище на колела – с помощта на тима от Формула 1 на Williams по отношение на аеродинамиката. Резултатът се нарича JCB Fastrac 8000 Tractor – след тестова това е най-бързият трактор във Великобритания! Със състезателя и телевизионен водещ Гай Мартин зад волана състезателният трактор вдига невероятните 166,7 км/!

Макар, че екипът на JCB обяви Fastrac 8000 за най-бързия трактор във Великобритания, моделът няма да има конкуренция в цял свят. Регистрираният досега в книгата на рекордите на Гинес рекорд за най-бърза селскостопанска машина е на Lamborghini „Track-tor“, която с 5,7-литров V8 мотор и иконата на Top Gear „The Stig“ зад волана успява да развие 140 км/ч. засега няма много информация относно тунинга на JCB Fastrac 8000, като е вероятно трансмисията му да е 6-степенна ZF вместо автоматичната безстепенна CVT предавателна кутия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин