Този Оpel ще направи пробив

AUTO BILD врътна едно кръгче с „брата“ на Opel Chevrolet Bolt EV

1503
2016

ТОЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ! Именно почитателите на V8 агрегатите изобретиха електромобил, който би могъл да се окаже много интересен за широката публика. Тъй като ще може да измине изцяло електрически 300 км. Защото може да ускорява до 100 км/ч за под седем секунди и ще струва под 60 000 лв. Ще попитате какво ни засяга нас, европейците: през 2017 г. Chevrolet Bolt EV ще се появи на Стария континент, само че с логото на Opel на решетката. В САЩ направихме първия тест на разполагащия с 203 к.с. Bolt, който ще се появи на тамошния пазар в края на 2016 г. Често сме писали колко впечатляващо е ускорението с електромобил, но при Bolt стойностите са уникални: с въртящ момент от 360 Нм ще достигнете темпо 100 км/ч за под 7 секунди – далеч преди конкуренти като Nissan Leaf (11,5 секунди) или Renault Zoe (13,5 секунди), а максималната скорост на „американеца“ е 146 км/ч. В спортен режим Bolt дори губи сцепление – малките тесни колела не успяват да се справят.

Отопляващите се седалки са удобни, а мястото за краката отзад е изненадващо голямо. Обзорът не е много добър – задните прозорци са малки, а задната колона – доста широка. На станция за бързо зареждане батерията е пълна догоре за час и половина, а включен вечерта към контакта в дома ви, Bolt ще е зареден на сутринта. Буксата за зареждане се намира от лявата страна на колата. Всички информации за автомобила и за забавление (Chevy My-Link) могат да се управляват посредством 10,2-инчов тъчскрийн. Автомобилът е оборудван с On-Star, Android Auto, както и с Apple Car Play, 4G LTE, WiFi-Hotspot и индуктивно зареждане на смартфони. Батериите са разположени в пода на автомобила и затова багажникът е сравнително голям – тук BMW i3 и Nissan Leaf определено изостават. Разположени в задницата, две камери дават възможност за широкоъгълен образ при маневриране на заден ход, а с натискане на бутон имате и 360-градусов образ на автомобила от птичи поглед (при ниска скорост и в спряло положение). Какво казва Opel? Засега нищо. Сигурно е обаче, че малкият електромобил ще дойде в Европа – в средата на 2017 г. Със същия пакет батерии като Bolt – и с цена под 60 000 лв.

Извод

Досега електромобилите имаха два основни проблема: бяха прекалено скъпи или имаха малък пробег, а в най-лошия случай имаше комбинация от двете. Новият електрически модел на Opel ще може да измине 300 км, а цената му от 60 000 лв. е доста разумна. Хареса ни!

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин