Този модул увеличава значително пробега при електромобилите

1904
2024

Доставчикът на автомобилната индустрия Mahle разработва иновативна технология за електрически автомобили: германците представиха термомодул, който трябва да вдигне пробега при колите на ток с до 20 процента. Иновацията ще бъде използвана от две автомобилни компании

Mahle направи нов пробив по пътя на трансформацията към електрическа мобилност. Производителят с централа в Щутгарт представи своя нов термомодул, който трябва да вдигне пробега на електрическите автомобили с 20 процента. Компонентът вдига значително и скоростта при зареждане.

Най-голямата поръчка в историята на компанията

Иновацията явно е разбунила духовете в автомобилната индустрия: Mahle вече е получила поръчки за производство от производители на автомобили. Първата – „от утвърден глобален автомобилен производител“ е най-голямата отделна поръчка в историята на компанията. Втората идва от „обещаващ иновативен производител на автомобили от Азия“.

Mahle нарочно не споменава конкретни имена. Според информация на FAZ обаче въпросните гиганти са мултибрандовата група Stellantis и китайците от BYD. Общият обем на поръчката е в размер на 1,5 милиарда евро.

Новият модул за термомениджмънт събира функциите на различни компоненти в електрическия автомобил. По този наичн производителят обединява отделни компоненти, които следят температурата на батерията, на интериора на автомобила, на задвижващите компоненти и на силовата електроника. Така системата за термомениджмънт започва да работи по-ефективно – и се пести енергия, което води до увеличаване на пробега. Освен това е необходимо по-малко пространство за съответните компоненти – което отваря повече място за пътници или товари.

Mahle наскоро се прочу с няколко разработки – бионична охладителна плоча, която благодарение на иновативната си конструкция осигурява с десет процента по-висок охладителен капацитет от конвенционалните; електромотор с много висок КПД и система за индуктивно зареждане.

Новата технология, разработена в Щутгарт

Новата технология, която беше представена сега, вече си е намерила голям купувач: една от двете големи поръчки е за термомодула, който свързва кръга на хладилния агент с различните охладителни кръгове на автомобила. Това решение гарантира, че охлаждането на интериора, батерията и задвижването идват от един източник. Новата технология е създадена в отдела за разработки на Mahle в Щутгарт.

Арнд Франц, главен изпълнителен директор на Mahle, отдава успеха на компанията в последно време на иновативните разработки в областта на електромобилите.

Mahle се гордее с високите си постижения в термомениджмънта при електромобилите. Поради високия потенциал за икономии, на тази технологична ниша се възлагат големи надежди. Mahle очаква в бъдеще продажбите на системи за термомениджмънт при електромобилите да бъдат три пъти по-високи от тези при модели на двигатели с вътрешно горене. Според изчисления на компанията пазарният потенциал ще се вдигне от 35 милиарда евро през 2021 г. до 50 милиарда евро през 2030 г.

Още иновации в сферата на електрическата мобилност

От Mahle заявяват, че са постигнали сериозен успех през последната финансова година: доставчикът на автомобилната индустрия постигна рекордни продажби през 2023 г. Успехът се дължал във все по-голяма степен на електрическата мобилност, което позволявало на компанията да достигне до нови клиенти, коментира Арнд Франц, главен изпълнителен директор на Mahle.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин