/ Този „мечок“ на под 150 000 км е добра инвестиция

Този „мечок“ на под 150 000 км е добра инвестиция

Mercedes S-клас от серията W 140 е емблематичен модел – независимо дали го свързвате с босовете на групировките от 90-те у нас или с германския канцлер Хелмут Кол. Дори днес масивният Benz остава синоним на лукс, качество и възвишено спокойствие, които ви отделят от мрачното ежедневие. Особено ако се наслаждавате на класическата на лимузина в ролята й на олдтаймер.

В момента в eBay се предлага интересен екземпляр от поколението W 140. Става въпрос за 300 SE от 1991 г. с валиден преглед пред TÜV, готов да получи регистрация като ретро автомобил в Германия. Настоящият собственик иска за автомобила 21 900 евро (ок. 43 800 лева).

Продавачът е втори собственик – купил Mercedes-а от възрастен господин преди пет години. А това ни кара да вярваме, че Benz-ът е обгрижван добре.

Първото нещо, което хваща окото в обява, са снимките – този Daimler очевидно е в много добро състояние. Ето защо сме склонни да вярваме на продавача, който твърди, че е купил Mercedes-а през 2017 г. от първия собственик на пробег под 100 000 километра.

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА MERCEDES S-КЛАС W 140

Още тогава S-класата получава нов стартер и нов алтернатор. Нов акумулатор Bosch е поставен през 2021 г. По данни на автора на обявата хидравличната помпа и дроселовата клапа са ремонтирани, сменени били кабелите по двигателя. Спирачните дискове и накладките също са нови, както и задните лагери, гарнитурата на цилиндровата глава и капакът върху самия двигател.

S-класата прави изключително добро впечатление при поглед както отвътре, така и отвън. Следи от употреба почти не личат.

По информация на продавача маслото и масления филтър били сменяни два пъти годишно. Смяна на спирачната течност, охладителната течност и свещите билa извършвана на всеки две години.

За какво трябва да внимаваме преди покупка на Mercedes W 140?

Ако лигите ви по този Mercedes потекоха, трябва да имате предвид няколко факта, преди да пристъпите към покупка:

1. Този Benz е доста голям. Ето защо за него е хубаво да имате и голям гараж, най-добре с ролетна врата – за да не се потите при всяко излизане.

2. Луксозни автомобили като тази S-класа са оборудвани със сложна техника, която се нуждае от редовна поддръжка. А тази поддръжка струва доста пари.

Шестцилиндровият мотор е образец за нежна работа. Но теглото на W 140 на моменти го затруднява.

3. Според продавача разходът бил 12 до 14 литра на 100 км. Най-добре сметнете колко ще давате за бензин при средния пробег, който ще изминавате, с оглед сегашните астрономически цени на горивата.

4. Дългият списък с ремонти и дейности по обслужването говори за втори собственик с опит. Въпреки това, може да се окаже, че големият брой сервизни операции е бил неизбежен поради немарливо отношение от първия притежател на колата. Задължително направете проверка!

5. Изглежда, по предните калници има малки проблеми с корозията.

6. Шестцилиндровият двигател на версията 300 с 231 к.с. е пословичен с нежната си работа – но с оглед сериозното тегло на автомобила ще трябва да го „настъпвате“ стабилно, за да се придвижвате пъргаво.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин