Този електромобил ще засенчи Tesla


14
сеп.
2020

1080 к.с., луксозно оборудване и само за 2,5 секунди от 0 до 100 км/ч: Lucid Motors искат да определят мащабите с напълно електрическия си модел „Air“. Информацията!

Tesla получава още конкуренция: три години след представянето на първия си концептуален модел Lucid Motors от Силициевата долина в Калифорния (САЩ) показа серийния „Lucid Air“. Изцяло електрическият модел е не само луксозен, но и доста бърз!

Според производителя Lucid Air ще постави нов мащаб в класа на електрическите лимузини. Дизайнът на екстериора прилича на смесица между Tesla Model S и Mercedes (Vision) EQS – със семпла, издължена предна част, почти изцяло стъклен покрив и тясна задница с изтеглени задни светлини. Почти няма ръбове и извивки. В предницата има вертикални дневни светлини, разположени до страничните вентилационни отвори. Страничните огледала са истински, а не камери.

Много място във вътрешното пространство

В интериора има много място. Това не е необичайно за електромобилите, тъй като електромоторите са компактни, а батериите са разположени в пода на електромобила. Усещането за простор се подчертава най-вече от светли цветове и от стъкления покрив. Предното стъкло преминава в покрива чак до средната колона. Към момента задната седалка все още предлага място за трима, но в бъдеще Lucid ще предлага две отделни седалки, които ще могат да се завъртат една към друга до 55 градуса.

Водачът гледа към 34-инчов, извит дисплей, който играе ролята на комбиниран уред. Подобно на при Tesla и новия Mercedes S-клас  на централната конзола се намира така нареченият „Pilot Panel“, чрез който водачът управлява всички функции като климатична инсталация и инфотейнмънт система. Дисплеят може да се прибира нагоре в централната конзола. Това освобождава достъп до разположена зад него поставка. С различни асистиращи системи и 32 камери Lucid Air е готов за автономно шофиране от ниво 3.

По-бърз от Tesla Model S

Още през 2017 г. Lucid Air показа на тестова отсечка, че може да развива скорост до 380 км/ч. Производителят позволява максимална скорост от 270 км/ч за серийния автомобил, въпреки че няма промени по мощността: топмоделът Lucid Air „Dream Edition“ разполага с два електромотора, които имат системна мощност от 1080 к.с. Спринтът от  0 до 100 км/ч ще се взема за под 2,5 секунди. С батерия с капацитет от 113 кВтч. Lucid Air може да измине около 800 километра. Разбира се всичко това си има своята цена: Dream Edition стартира от 284 000 лв. Модлеът ще се появи на пазара през пролетта на 2021 г.

По-евтини ще са моделите Lucid Air Touring и Grand Touring. От 2022 г. ще се появи и нов базов модел, който ще се казва само Lucid Air и който ще стартира от под 134 000 лв. Освен в Северна Америка, Lucid Motors ще предлага автомобилите си в някои държави в Европа и в Близкия Изток.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >