Този брониран Volkswagen Golf 8 GTI струва близо 200 хиляди лева

1801
2023

На пръв поглед този автомобил изглежда като aбсолютно обикновен Volkswagen Golf 8 GTI – но не е! Компактният атлет е брониран съгласно клас на защита VR4 и може да предпази пасажерите си от обстрел с пистолети различен калибър. Специалната модификация обаче не е евтина!

Освен ако не сте високопоставен политик или не продавате наркотици, в Западна Европа надали ще имате нужда от бронирано МПС. Въпреки това по света има много места, в които престъпленията и кражбите (отвличанията – Carjacking) на автомобили директно на улицата са ежедневие. В списъка с тези опасни точки влизат няколко града в Южна Африка – и точно в един от тях е преработен този на пръв поглед абсолютно стандартен Golf GTI.

Класовете на защита

Бронировката е дело на южноафриканската компания Armormax, която се занимава с брониране на автомобили повече от 20 години. Има няколко класа на балистична защита: вратите и прозорците се класифицират на степени от B1 до B7, а бронировката на самия автомобил – на нива от VR1 до VR7 (VR = „Vehicle Resistance“).

Има и още по-високи степени – до VR14, но те обикновено са предназначени за военни превозни средства. Между другото, с клас на защита VR10 Mercedes S 680 Guard е един от най-безопасните автомобили за цивилни – като издържа дори на атаки с гранатомет.

Нищо по визията на автомобила не издава, че той е брониран.

Този Volkswagen Golf 8 GTI е брониран с клас на защита VR4. Това означава, че пътниците му са защитени от куршуми на пистолети с различен калибър, например Magnum .44 или .357.

На пръв поглед Golf-ът изглежда като напълно обикновен GTI. Armormax обаче заменя всички стъкла с бронирани клас B4 и поставя на колонките, вратите, задния капак и други елементи пластмасова бронировка.

Скромно увеличение на теглото въпреки бронировката

Oсвен липсата на промени по външния вид, ниското увеличение на теглото е друго предимство на автомобила. Докато бронировката може лесно да качи с 1 тон или дори повече (в зависимост от класа на защита) масата на МПС-то, решението на Armormax добавя едва 180 килограма и следователно е сравнително леко. Това увеличава собственото тегло на Golf GTI до около 1610 килограма, което означава, че пътното поведение и разходът на гориво ще останат почти без промяна.

Всички прозорци, вратите, задният капак, както и други елементи са подсилени.

Armormax предлага и по-високи класове на защита, но те не са за компактни модели. Големи SUV като Range Rover, Toyota Land Cruiser или Land Rover Defender също могат да бъдат бронирани от Armormax с клас на защита VR6/VR7 (B6/B7). Тези модификации обаче са изключително сложни, тъй като окачването и спирачките обикновено трябва да бъдат модифицирани поради многото допълнителни килограми.

Бронираният Volkswagen Golf GTI струва малко под 200.000 лева

По данни на компанията цялостното преоборудване отнемало около 1800 работни часа. Заедно с използвания за база автомобил в добро ниво на оборудване цената на целия проект излиза 106 800 щатски долара (oк. 193.000 лева).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин