Този автомобил измина 1000 км през Сахара само на слънчева енергия!

2510
2023

Първоначално екипът от изпитатели очаква машината да се справи само с 550 км, но Stella Terra успя да измине два пъти повече. Впечатляващият офроудър, работещ на слънчева енергия, е дело на Технически универститет Айндховен

Какъв тест само! Solar Team на Технически универститет Айндховен (Холандия) успешно прекоси пустинята Сахара с електромобил собствена разработка, захранван със слънчева енергия. Районът е идеалният терен за Stella Terra, тъй като автомобилът със слънчеви панели на покрива и предния капак е проектиран като офроудър със задвижване на четирите колела.

Stella Terra пред дюните на Сахара: офроуд обиколката преминава през пресъхнали реки и планини.

Първоначално студентите изчисляват, че пробегът на превозното средство със затворена каросерия, което тежи само 1200 килограма, ще бъде само 550 километра. В крайна сметка обаче машината ги изненадва, като изминава цели 1000 км, използвайки единствено силата на слънцето.

30 процента по-ниско потребление на енергия

„Невероятна експедиция с добър резултат“, обобщава ръководителят на екипа Висе Бос. Той коментира, че е било трудно да се прогнозира колко ефективно ще работи задвижването и колко енергия ще бъде генерирана посредством небесното светило. Но по време на изпитанията се оказва, че Stella Terra консумира с 30 процента по-малко енергия, отколкото „предсказвали“ първоначалните калкулации. „Така че успяхме да изминем целия път само на слънчева енергия“, казва Бос. С други думи – никъде не се е наложило да се използват зарядни станции.

Прототипът притежава официална регистрация и развива скорост до 145 км/ч.

Solar Team разработва сам почти цялата техника на борда. Ръководителят на екипа допълва: „Ние достигаме отвъд границите на технологиите.“ Solar Terra е проектирана така, че слънчевата енергия от фотоволтаичната система да бъде достъпна и за други цели, не само за шофиране.

Екипът разработва офроудър, за да отговори съзнателно на екстремните изисквания за здравината. Офроуд машината с дизайн, наподобяващ формата на капка, и развива скорост до 140 км/ч. Другите й спецификации обаче все още се пазят в тайна.

По време на пътуването през Сахара Solar Terra на ТУ-Айндховен демонстрира превъзходните си офроуд възможности.

Кемпер с фотоволтаични панели

За последен път Solar Team привлече вниманието към себе си в края на 2021 г.: тогава холандците представиха Stella Vita, кемпер с огромни разтегателни фотоволтаични панели. С него изобретателите изминаха 3000 км по пътищата на Европа.

В екипа работят 22 студенти от различни курсове в Техническия университет в Айндховен. Сред спонсорите на групата е Siemens.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин