Този автомобил зарежда слънчева енергия!


15
февр.
2019

Старт-ъпът Sono Motors със седалище в Мюнхен иска да пусне на пазара електромобил, който зарежда батерията си със слънчева енергия. Вече е създаден прототип със соларни модули върху голяма част от каросерията. В интерес на истината, батерията с капацитет 35 кВтч не се зарежда с енергия толкова бързо, колкото на зарядна станция: соларната енергия ще осигурява максимално 30 км пробег, а когато е извършено и конвенционално зареждане, пробегът бива увеличен до 255 км. Машината, наречена Sion, разполага с техника за бързо зареждане, благодарение на която от съответната зарядна станция батерията се зарежда на 80% само за 30 минути.

Дизайнът на Sion следва функцията и не изглежда много атрактивно. Формата малко напомня на първото поколение Mercedes B-класа. Издигащата се линия на вратите, широката С-колона и разположеният перпендикулярно на покрива заден капак донякъде са като при лекотоварен автомобил. Sion е дълъг 4,11 м, широк 1,79 м и висок 1,68 м, а багажникът е с обем 650 л (1250 – при сгънати седалки). За по-добрата аеродинамика и по-дългия пробег заради ниско съпротивление Sion е много нисък, предната „решетка“ е облечена, а над задния капак се намира малък спойлер. Основният акцент в кокпита е малко стъкло, зад което е разположен Moos. Това не е дизайнерски елемент, той филтрира въздуха в купето. Посредством електростатично привличане Moos трябва да „събира“ до 20 процента от фините прахови частици от въздуха. Иначе в кокпита има два дисплея – единият играе ролята на арматурно табло, а другият е за инфоразвлекателната система.


За задвижването се грижи 3-фазен електродвигател на Continental с мощност 163 к.с. За да бъде пробегът максимално голям, максималната скорост е само 140 км/ч. За да бъдат експлоатационните разходи сведени до минимум, сервизната книжка ще бъде достъпна за всички – както са сервизите, така и за частни лица. Освен това Sono Motors планира видеообучения, които ще показват на притежателите на автомобила как сами да извършват ремонти по него. Резервни части ще бъдат предлагани в онлайн магазин. Без батерията цената на Sion ще бъде около 30 000 лева, а с батерия – около 50 000. Производство на Sion ще започне през 2019.

Още по темата

Card image cap
Ричард Хамънд катастрофира с мотоциклет

20
мар.
2017

При снимки на The Grand Tour в Мозамбик британската звезда Ричард Хамънд е претърпял инцидент с мотоциклет

Card image cap
Лейди Гага в Chevy El Camino!

1
апр.
2016

Обикновено сме свикнали да виждаме Лейди Гага да се разхожда с някой Rolls-Royce. Сега обаче тя се превръща в Blues Sister – на борда на Chevy El Camino!

Card image cap
Докоснахме се до обновения Golf Sportsvan

21
авг.
2017

Volkswagen преработи Sportsvan и ще представи официално обновената версия на модела във Франкфурт. AUTO BILD получи ексклузивен достъп до модела още преди официалната му премиера

Card image cap

В последния брой:

Архив >