Този автомобил зарежда слънчева енергия!


15
февр.
2019

Старт-ъпът Sono Motors със седалище в Мюнхен иска да пусне на пазара електромобил, който зарежда батерията си със слънчева енергия. Вече е създаден прототип със соларни модули върху голяма част от каросерията. В интерес на истината, батерията с капацитет 35 кВтч не се зарежда с енергия толкова бързо, колкото на зарядна станция: соларната енергия ще осигурява максимално 30 км пробег, а когато е извършено и конвенционално зареждане, пробегът бива увеличен до 255 км. Машината, наречена Sion, разполага с техника за бързо зареждане, благодарение на която от съответната зарядна станция батерията се зарежда на 80% само за 30 минути.

Дизайнът на Sion следва функцията и не изглежда много атрактивно. Формата малко напомня на първото поколение Mercedes B-класа. Издигащата се линия на вратите, широката С-колона и разположеният перпендикулярно на покрива заден капак донякъде са като при лекотоварен автомобил. Sion е дълъг 4,11 м, широк 1,79 м и висок 1,68 м, а багажникът е с обем 650 л (1250 – при сгънати седалки). За по-добрата аеродинамика и по-дългия пробег заради ниско съпротивление Sion е много нисък, предната „решетка“ е облечена, а над задния капак се намира малък спойлер. Основният акцент в кокпита е малко стъкло, зад което е разположен Moos. Това не е дизайнерски елемент, той филтрира въздуха в купето. Посредством електростатично привличане Moos трябва да „събира“ до 20 процента от фините прахови частици от въздуха. Иначе в кокпита има два дисплея – единият играе ролята на арматурно табло, а другият е за инфоразвлекателната система.


За задвижването се грижи 3-фазен електродвигател на Continental с мощност 163 к.с. За да бъде пробегът максимално голям, максималната скорост е само 140 км/ч. За да бъдат експлоатационните разходи сведени до минимум, сервизната книжка ще бъде достъпна за всички – както са сервизите, така и за частни лица. Освен това Sono Motors планира видеообучения, които ще показват на притежателите на автомобила как сами да извършват ремонти по него. Резервни части ще бъдат предлагани в онлайн магазин. Без батерията цената на Sion ще бъде около 30 000 лева, а с батерия – около 50 000. Производство на Sion ще започне през 2019.

Още по темата

Card image cap
Renault обнови Clio

13
юни
2016

26 години след лансирането на първото поколение на модела Renault обновява своя бестселър. След фейслифта Clio вече паркира самостоятелно

Card image cap
Oбновената най-свирепа Octavia

20
дек.
2016

В началото на 2017-а ще стартират продажбите на рестилизираната Skoda Octavia RS