Това Peugeot знае как да ви глези!

2505
2020

60 000 лева за най-малкия кросоувър на Peugeot? Звучи като сериозна сума, нали? И действително е – обаче за нея получавате наистина много. Но да бъдем по-конкретни: тествахме 2008 в топнивото GT с най-мощния двигател в гамата. А той е 3-цилиндров 1,2-литров турбобензинов… със 155 конски сили! Звучи като доста „напомпан“, нали? И се справя прекрасно със задвижването на 1,2-тонния кросоувър в комбинация със серийната 8-степенна автоматична скоростна кутия. В голяма степен именно на нея се дължи постигнатият от нас разход – 6,2 литра при магистрално шофиране с около 120 км/ч при включен климатик.

Познатият от 208 триизмерен i-Cockpit е разработен от български специалисти.

По аутобаните трансмисията поддържа ниски оборотите на мотора и така той не натоварва пасажерите акустично – за да създава онзи комфорт, с който почитателите на Peugeot са свикнали. За приятното усещане в интериора допринася и панорамният покрив (1526 лева), който пропуска много светлина. В комбинация с тази и още няколко екстри като индукционно зареждане на смартфон, предно отопляемо стъкло, система за полуавтономно паркиране AUTO Park Assist 2 с камера за обратно виждане и 18-цолови алуминиеви джанти цената на нашето тестово 2008 в убийствения цвят Orange Fusion набъбва до 61 648 лв. – близо два пъти над стойността на базовата версия 1,2 Puretech със 100 „коня“ (34 918 лв).

Шикозно: горната част на пътническата клетка и черните джанти създават контраст с останалата част на каросерията.

Второто поколение на 2008 изглежда като смесица между 3008 и 208. Основната форма наподобява тази на футуристичния компактен SUV, а предницата прилича на тази на 208. LED-фаровете и задните светлини са същите, а радиаторната решетка естествено е по-голяма. При най-малкия SUV на Peugeot определено не може да се говори за малко място и малки размери: новото поколение на 2008 е по-дълго с 14 сантиметра и със своите 4,30 метра определено се доближава до компактния клас. Междуосието също е пораснало – 2,60 метра, като осигурява значително повече място във вътрешното пространство.  Широчината на новия модел е 1,77 метра (плюс 3 см), а височината -1,54 метра (- 1 см). Приликите с 3008 си личат и при задницата.

Кожените седалки не изморяват на дълъг път…
…и разполагат дори с функция за масаж!

Вътрешното пространство на 2008 не крие изненади. Футуристичното арматурно табло и елементите на управлението са ни познати от новото Peugeot 208, а дигиталният комбиниран уред е с диагонал 10 инча и разполага с 3D-техника – разработена от български специалисти.

1,2 л, 3 цилиндъра и 155 конски сили: машината под предния капак е доста пъргава.

Тъчскрийнът на инфотейнмънт системата е обърнат към водача, а централната конзола предлага освен възможност за индуктивно зареждане на смартфони, също и доста поставки, USB-букси и поставки за чаши. Като цяло интериорът изглежда висококачествен. Порасналите размери се отразяват благоприятно на пространството за краката, както и за главите. Вместимостта на багажното отделение е пораснала до 375 литра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин