Това Outdoor Audi мутира в пикап само с натискане на бутон

2701
2023

Взимате електрическата платформа PPE, гуми за офроуд, линията, напомняща за A7 Sportback, добавяте изцяло нова концепция за управление… и прототипът Audi activesphere е готов. Това е перфектният автомобил за любителите на забавления на открито. AUTO BILD успя да се докосне до грандиозната концепция!

Триото става квартет

Триото става квартет. Първоначално планът на Audi предвиждаше лансирането само на три прототипа от серията „Sphere“. Началото беше дадено със спортния роудстър skysphere през август 2021 г. Последва grandsphere – лимузина с разкошни форми, която e предвестник на бъдещото A8 и носител множество награди за дизайн. През април 2022 г. беше показан urbansphere, гигантски кросоувър за китайския пазар.

В режим „пикап“ в „легена“ можете да натоварите два планински велосипеда или други обемисти предмети.

И така триото беше завършено… Докато със своя екип Гаел Бузин (ръководител на дизайнерското студио на Audi в Малибу) не проектира концепцията activesphere. Като любител на забавленията открито, главният дизайнер на Audi Марк Лихте веднага се влюбва в проекта.

„Това би бил перфектният автомобил за мен!“, с тези думи ме посреща самият Лихте в Мюнхен. Пред нас е концепцията activesphere – впечатляващ прототип с дължина 4,98 метра и ширина 2,07 метра, която не може да бъде причислена еднозначно само към един автомобилен клас. Audi официално говори за кросоувър, но в днешно време това понятие може да означава всичко. Лихте ми обяснява, че електрическият activesphere concept се чувствал еднакво добре и на пътя, и извън него.

Покривът позволява да гледате небето.

SUV, купе, пикап?

Огромни офроуд гуми в размер 285/55, обути на 22-цолови джанти, и клиренс от 21 сантиметра (+4 сантиметра в офроуд режим) са характеристики на офроуд машина, но елегантните линии с отварящи се срещуположно врати напомнят повече на елегантен седан, макар че задницата завършва в стил Sportback. Ето защо бихме определили прототипа като офроуд купе с четири врати.

Благодарение на клиренс 21 сантиметра и гуми с дълбок грайфер концепцията activesphere може да се движи и извън асфалтовите пътища.

Но дори и това определение не е напълно изчерпателно, защото activesphere concept владее и eдин парти трик: само с натискане на бутон заострената задна част се трансформира в „леген“ за товарене – т.е. автомобилът мутира в пикап. Стъклото отива нагоре, капакът на багажника се отваря и друго стъкло разделя интериора от зоната за товарене, която може да побере например два планински велосипеда или друго спортно оборудване. Също така багажник за ски е интегриран в покрива. Без съмнение прототипът е идеалното превозно средство за всякакви приключения на открито. Това обяснява и ентусиазма на Лихте, който прекарва много време на открито сред природата.

Вратите се отварят срещуположно, но заради впечатляващия пътен просвет ще ви трябват умения на спортист, за да се качите.

За да се чувствате близо до природата и докато сте зад волана, хората от Audi са измислили и нещо друго: вратите имат стъклени вложки в долната си част, а т.нар. Singleframe решетка отпред е направена от прозрачно стъкло за първи път след лансирането на електрическия спортен автомобил PB18.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин