Това Maserati показва стопове на Audi RS6 и BMW M5

2008
2020

Maserati представи Trofeo Collection: сега освен Levante Trofeo клиентите на марката могат да поръчват и спортните лимузини Ghibli и Quattroporte във версии Trofeo – и така триото е напълно завършено. Всички модели в него биват задвижвани от 3,8-литров V8 Biturbo, разработен съвместно с Ferrari.

580 к.с. и максимален въртящ момент 730 Нм, наличен при 2250 об/мин, са сериозна заявка. Така моделите с„тризъбеца“ няма да се притесняват от конкуренцията на BMW M и Mercedes-AMG. Ghibli Trofeo се справя със спринта 0-100 за 4,3 сек (Quattroporte Trofeo – за 4,5), което става благодарение и на Launch Control-а, който е включен в новия режим на шофиране Corsa. Тук, за разлика от конкурентите, цялата мощност отива към задната ос – предавана посредством 8-степенен автоматик ZF. Това обяснява и защо при ускорението E 63 S и M5 се справят по-добре.

Луксозното Quattroporte Trofeo струва около 320 000 лв.

За сметка на това „италианците“ излизат напред по отношение на максималната скорост: без електронното ограничение и двата модела достигат максимална скорост 326 км/ч, като оставят зад гърба си Audi, BMW и Mercedes. На практика това са най-бързите Maserati-та в историята на компанията, като изключим суперспортиста МС12 от 2004, който вдигаше 345 км/ч, но беше произведен само в 50 екземпляра.

Така трябва да изглежда един двигател: 3,8-литровият V8 Biturbo генерира 580 к.с. и максимален въртящ момент 730 Нм.

Визуално моделите Trofeo се разпознават по детайли като по-големите въздухозаборници, изпипаните карбонови компоненти и «загатнатия» дифузьор. Към тях са добавени приятни детайли като флага Tricolore на В-колоната и отворите за въздух с червена рамка на предните калници. Серийно Ghibli и Quattroporte Trofeo идват с 21-цолови джанти. Инфотейнмънт системата вече разполага с 10,1-инчов дисплей, характерна за моделна година 2021.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин