Това Coupé на Saab е единична бройка

2609
2023

EX Coupé е създадено с помощта на Saab по повод 50-тия юбилей на марката. В единичната бройка са инвестирани 4000 работни часа. Сега автомобилът се продава на търг!

Въпреки фалита на Saab през 2012 г. шведската автомобилна марка се радва на голям брой фенове и до днес. На шведския пазар моделите 9-3 и 9-5 са сред най-предпочитаните автомобили от частните клиенти.

В своята 65-годишна история Saab е произвеждал иновационни и желани и до днес автомобили – 96, 900, 9000, 9-3. Феновете на Saab обаче едва ли са чували за това червено Coupé, продавано на търг от Bonhams !

През 1997 г. Saab празнува своя 50-ти юбилей. По този повод норвежкият почитател на Saab Пер Екстрьом решава да създаде едно специално Coupé, което да бъде произведено с оригинални части на Saab. Така се ражда идеята за EX Prototype.

Елегантното Coupé не е официален проект на Saab – шведският автомобилен производител обаче участва в процеса от самото начало. За амбициозния проект шведите предоставят чистонова каросерия на 900-II, която да послужи за база на Coupé-то на Естрьом.

След многобройни скици, процесът стартира и работата е свършена от норвежки производител на каросерии под ръководството на Екстрьом и с помощта на Saab.

Първоначално покривът на 900 II е скъсен, а линията му – променена. За задно стъкло е използвано такова от 900 Cabrio, изместен е и отворът на резервоара.

Серийните калници са сменени с такива на Saab 9000 CS, а каросерията е станала по-широка. След много работа по напасване, а нареченото EX Coupé е готово след работа от 3000 до 4000 часа.  Резултатът е впечатляващ и би могъл да идва директно от Тролхетан.  

За задвижването на EX отговаря 2,3-литров 4-цилиндров турбомотор с 224 к.с., а трансмисията е механична. В документите автомобилът е регистриран като Saab 9000 CC.

Пробегът на автомобила към момента е 154 000 километра, като тази стойност се отнася за двигателя. Каросерията е изминала по-малко – още повече, че през последните пет години 2+2-местният EX е бил изложен от специалисти на Saab в Норвегия.

Като подготовка за продажбата са извършени технически преглед и съответната поддръжка. Така този EX е в много добро външно и техническо състояние.

Всички почитатели на Saab или колекционери, които проявяват интерес към тази единична бройка, имат възможност да наддават за EX. Аукционът Bonhams ще предложи екзотичния „швед” в рамките на „Zoute Sale“ на 8-ми октомври 2023 г. Предполагаемата цена на автомобила е между 120 000 и 180 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин