/ Това ли е електрическият наследник на Toyota C-HR?

Това ли е електрическият наследник на Toyota C-HR?

До 2026 г. Toyota възнамерява да пусне на пазара шест нови електромобила. С bZ Compact SUV Concept на пазара може би ще се появи електрически вариант на C-HR. Информацията!

Toyota иска до 2050 г. да бъде CO2-неутрална. За да бъде постигнато това, досегашният курс с хибридна и водородна техника не е достатъчен. Затова до 2026 г. японците възнамеряват да пуснат на пазара шест нови bZ-модели (накратко от: beyond Zero). Един от тях е bZ Compact SUV Concept.

Студията е от C-сегмента –също както и C-HR Prologue. Целта на Toyota е да редуцира CO2-емисиите и да отговори на изискванията на клиентите – съответно да предложи повече видове задвижвания и да приведе портфолиото си в съответствие с това.

Ръбест дизайн и минималистично вътрешно пространство

Както хибридната студия C-HR Prologue японският SUV също е разработен във френския дизайнерски център на Toyota ED2. На външен вид веднага си проличава принадлежността на „японеца” към семейството. Също както Prius и студията на C-HR, bZ Compact SUV притежава новата предница тип „акула-чук“ с C-образни фарове.

Аеродинамичният дизайн е подчертан от футуристичната визия. Надвесите на каросерията са къси, а джантите – 19-цолови. По-тесният дизайн на пътническата кабина не само придава по-пъргава външност на bZ Compact SUV, а и служи на аеродинамиката на автомобила.

Ръбестият дизайн продължава и във вътрешното пространство: централната конзола е минималистично издържана и включва свободния централен дисплей. Под него има поставка за смартфони – почти като таблет. В средата има бутони за режимите на движение.

Личен асистент ще се свързва с пасажерите в автомобила посредством акустични и визуални сигнали  Освен това Toyota възнамерява да следва с използването на растителни и рециклирани материали за седалките темата за „beyond Zero“ – да поставя екологични акценти.

CO2-неутралитет до 2050 г.

В Европа Toyota планира до 2026 г. шест нови модела на електрическата марка „bZ“ – това трябва да доближи японците до целта от CO2-неутралитет до 2050 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин