Това е супер-Porsche-то на Валтер Рьорл

0104
2020

Рали-легендата Валтер Рьорл е известен като страстен почитател и водач на автомобилите на марката Porsche. Отскоро баварецът е собственик на едно необикновено Porsche – открито 356 с двигател на 911 Turbo.

Самолетният механик Виктор Грасер е автор на идеята за това открито Porsche 356. Грасер живее дълги години в Австралия и там е известен  Porsche ентусиаст. Когато австриецът се връща в Европа, си донася три автомобила Porsche 356. Този, който междувременно паркира в гаража на Валтер Рьорл, е 356 B роудстър от 1959 г. Още по време на завръщането на Грасер в Австрия в задната част на автомобила работи 6-цилиндров турбомотор на Porsche 930 от 1977 г. с 260 к.с. За съжаление до неочакваната си смърт през 2008 г. Грасер не намира време за завършване на проекта. След това със задачата се заема Рафаел Дийц, специалист на тема класически Porsche-та. Наподобяващият на Porsche 911 S преден спойлер, двата вентилационни отвора в капака на двигателя и силно издадените калници вече са били част от това супер 356. Дийц го реставрира, прави необходимите настройки на двигателя и окачването, напасва стъклото спрямо каросерията, като обръща волана на модела от десен на ляв. Накрая нареченият 356 3000 RR автомобил получава издържано в червено вътрешно пространство и сив лак на каросерията. Създателят Грасер е кръстил любимото си Porsche 356/930. Новото име в задницата на автомобила е обозначение на модела, работния обем на двигателя и „Röhrl Roadster“ (роудстърът на Рьорл).

Рьорл е въодушевен

Първоначално Валтер Рьорл е скептично настроен, когато Дийц го моли, да тества пробно преработеното 356. Пилотът обаче се въодушевява доста, когато усеща колко добре е балансирано това супер-Porsche. Затова не е учудващо, че двукратният рали-световен шампион не успява да устои на автомобила. Върху двата вентилационни отвора са поставени плакетите за триумфа на Рьорл в рали Монте Карло. „Доставя истинско удоволствие“, казва шампионът за необикновеното Porsche.

Видео на автомобила можете да видите тук:

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин