Това е наследникът на McLaren F1


5
юни
2019

Гордън Мъри работи по наследник на легендарния McLaren F1. T.50 е задвижван от високоборотен V12-атмосферен агрегат на Cosworth, има механична скоростна кутия и три седалки!

С McLaren F1 тогавашният създател и шеф-дизайнер Гордън Мъри сътвори истински уникат! И до днес F1 се счита за един от най-добрите суперспортни автомобили на всички времена. Сега Мъри иска да направи законен наследник на модела. При това суперлативите не са пестени: T.50 ще бъде най-лекият и най-расовият суперспортен автомобил на всички времена!

Мъри подчертава, че не го интересуват рекорди на тема максимална скорост или ускорение. Вместо това T.50 ще бъде изцяло фокусиран върху водача и ще предлага възможно най-доброто удоволствие от шофирането. Ключът за това се крие най-вече в теглото. Дългият 4,38 метра наследник на F1 ще тежи благодарение на използването на карбон само 980 килограма. Мъри е установил, че средното тегло на суперспортните автомобили през последните 15 години е 1400 кг –  T.50 е доста под тази стойност. Естествено автомобилът ще предлага на пасажерите и комфорт и място. Все пак през 1993 г. и F1 бе създаден като Gran Turismo за пътуване на дълги разстояния.

Централна позиция на седене и крилати врати

Сред другите паралели с легендарния F1 са централната позиция на седене и крилатите врати. Освен това новият T.50 разполага с интелигентна аеродинамика и няма да бъде оборудван с големи спойлери и крила. McLaren F1 бе първият автомобил с активна аеродинамика през 90-те години.

Гордън Мъри е на мнение, че T.50 ще бъде последният и най-добър аналогов суперспортен автомобил.  За да се получат нещата, специалистът на тема двигатели от Cosworth е разработил чистонов V12-атмосферен двигател: без турбини, без електрическо подпомагане. 3,9-литровият V12 агрегат ще разполага с 659 к.с. и 450 Нм максимален въртящ момент. Много по-впечатляващ е фактът, че той се развърта до 12100 об/мин. Съотношението тегло-мощност на T.50 според Gordon Murray Automotive е 672 к.с. на тон. Трансмисията е 6-степенна механична, разработена от Xtrac, а задвижването е задно.

Ще бъдат произведени само 100 екземпляра от T.50

Засега няма рендери или снимки на T.50. От наличните скици обаче личи приликата с McLaren F1. Първите автомобили за клиентите ще бъдат доставени от 2022 г.. Според Мъри интересът към T.50 е огромен. Общо ще бъдат произведени максимум 100 бройки T.50 – или с 6 по-малко в сравнение с McLaren F1. Цена: приблизително 5,4 милиона лева!

Още по темата

Card image cap
Терминаторът подкара електрически Mercedes G-клас

25
ян.
2017

Автомобилът не изостава от дизеловата си версия нито по отношение на проходимостта, нито по катераческите си способности

Card image cap
Ford чества половин век от победата на Льо Ман със специален GT

15
авг.
2017

Когато погледне развиващия 656 к.с. Ford GT '67 Heritage Edition (2017), почитател на автомобилните спортове ще се почувства сякаш се е върнал в 1967 г. Със специалната лимитирана версия Ford празнува 50 години oт легендарната победа на GT40 в „24 часа на Льо Ман“

Card image cap
Електронният ангел-хранител на Opel – достъпен и у нас

26
ное.
2016

Абонаментът за OnStar в България ще струва под 20 лева месечно, а за първата година дори ще бъде безплатен!

Card image cap

В последния брой:

Архив >