Тихомир Стратиев спечели в Твърдица, Симеонов отново пръв в HRT

Тазгодишното издание на рали "Твърдица-Елена" поднесе трудни и променливи атмосферни условия на участниците, три Peugeot 208 R2 окупираха челото

1607
2017

След един изключително тежък и непредвидим уикенд, екипажът на Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Peugeot 208 R2) взе победата в тазгодишното 13-тото издание на рали „Твърдица-Елена“. За пръв път в историята на надпреварата екипаж с един двигателен мост е най-бърз, като така Тихомир Стратиев и Добрин Борисов се нареждат след топимената, печелили една от най-трудните надпревари у нас. Представителите на АСК „Марина Моторспорт“ взеха победата и в пауър етапа, като така дуото се прибира вкъщи с пълен набор от точки от тазгодишното издание на рали „Твърдица-Елена“.

На второ място завърши екипажът на Мирослав Ангелов/Недялко Сивов (Peugeot 208 R2). Дуото на АСК „Мегапорт“ стигна до финала на надпреварата с изоставане от 23,5 секунди, след много сериозна атака в предпоследния етап от ралито „Елена-Твърдица“ от страна на Стратиев/Борисов. Зад тях на трета позиция в генералното класиране завърши екипажът на Григор Григоров/Даниел Миленков, също с 208 R2. Екипажът на „Григоров Рейсинг“ взе и победата в купа „Тодор Славов“.

Григор Григоров взе победата в купа „Тодор Славов“

В RC3 победата е за на Антон Титов/Динко Георгиев (Citroen DS3) следвани от Христо Атанасов/Марин Иванов (Citroen С2). Третата позиция в RC3 е за Емил Денев/Богомил Ненов (Renault Clio). Победители в клас RC5, след също една оспорвана битка, е екипажът на АСК „Дианел Рейсинг“ Стефан Желязков и Иван Турлаков (Citroen Saxo). Зад тях на втора позиция завърши екипажът на Христо Геров/Димитър Трифонов (Hyundai i20).

Екшън в Hyundai Racing Trophy

Тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов спечели в шампионата Hyundai Racing Trophy. На надпреварата те заслужено завоюваха и четвърта поредна победа, като бяха първи на 7 от 9-те етапа, а времето им от двата дни е 01:37:03.6. Състезанието беше трудно, динамично, метеорологичната обстановка поднасяше изненади, което доведе и до неочаквани обрати. На второ място се нареди екипажът Боян Гетов/Стефан Кънчев, които за първи път участват в шампионата. Те изминаха трасето за 01:41:03.3 и изостанаха от първите с 03:39.7. Трети са Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 01:43:43.5. След като бяха водачи във временното класиране от първия ден, Денис Станчовски/Младен Карчев излязоха от пътя на петия етап и макар че се върнаха в състезанието, загубиха твърде много време. Това ги постави на четвърта позиция във финалното класиране с време 01:45:33.8.

Въпреки тежката пътна обстановка Симеон Симеонов/Йордан Йорданов се пребориха за третото място в клас RC5 и са 11-и в генералното класиране, а Виктория Гъркова/Велислава Павлова са първи сред дамските тандеми. Освен това екипажите на Hyundai Racing Trophy са втори в отборното класиране.

Вики Гъркова натрупа ценен опит в отсечките през Балкана

Симеонов бетонира позицията си на водач в едномарковия шампионат

Боян Гетов за първи път кара в HRT

Денис Станчовски поведе в първия ден, но на втория излетя от трасето и загуби шансовете за триумф

Атмосферните условия по време на ралито бяха трудни и променливи. През част от състезанието пилотите караха на силен дъжд, мъгла и хлъзгав терен с кални участъци, които се сменяха с ясно време, а пътят изсъхваше бързо заради вятъра. „Наистина беше много сложно за концентрация и да се поддържа равномерно темпо“, обясни треньорът на Motorsport Academy  Петър Гьошев. По думите му обаче това ще помогне на екипажите да станат по-добри, а автомобилите Hyundai i20 Coupe R са справили и поздрави пилотите и навигаторите. Той обясни, че предвид обстоятелствата, освен за последния етап, са избрали гуми за дъжд. Те са от мека смес и е много трудно да се съхранят, когато участъците са сухи. Така че той е инструктирал състезателите да карат внимателно и да не поемат излишни рискове.

Видео: пресцентър

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин