AUTO BILD България / Титаничният S-клас на Brabus с 850 „коня“

Титаничният S-клас на Brabus с 850 „коня“


3
юли
2018

Brabus 850 внушава страхопочитание. Дори и базовият модел, дългата версия на Mercedes AMG S63, има много внушително излъчване с дължината си от близо 5,25 метра. Но след монтирането на детайлите по каросерията от майстора на тунинга от Ботроп швабската лимузина получава дяволски вид: черната радиаторна решетка, агресивната предна броня с карбонови Flaps, огромните антрацитеночерни 21-цолови алуминиеви джанти (отпред с гуми с широчина 255, отзад с 295 мм), както и четирите ауспухови тръби, дискретно, но много убедително подсказват, че тази лимузина хич не се шегува. Отзад черният колос демонстрира почти незабележимите знаци на надмощието: Brabus отляво, 850 отдясно – естествено не в приветливо блестящ хром, а в матов антрацит. И който успее да прочете този мрачен надпис, докато се движи отзад, вече е загубил гонката: бомбастичният модел на Brabus развива приказните 850 к.с.! Ние имахме възможност да го тестваме в рамките на тунинг-деня на Continental и AUTO BILD на трасето за оценка на управляемостта на Contidrom.

Лукс отвътре, боботене отвън. В интериора цари уютна атмосфера. Серийните седалки на S-клас AMG са тапицирани меко. Тук Brabus не са се намесвали, всичко е серийно: изискано и с върхово качество. И в началото, докато двигателят работи, това не се променя. Отзад, от ауспуховата система с клапи, се чува само приглушено бълбукане. А това подхожда много добре на фината атмосфера. Но когато шлюзовете в изпускателната система на Brabus 850 се отворят, звуковата картина се променя внезапно. На празен ход Biturbo V8 мотор с увеличен до близо 6 литра работен обем (серийно: 5,5 литра) боботи глухо като двигател на състезателна моторница – почти не е за вярване, че това е турбомотор. В интериора неприглушеният глас на мотора е в перфектен контраст с изисканата атмосфера от кожа и тъмно дърво и ви кара да тръпнете от нетърпение от това, което следва. Изправете гумите, поемете си въздух, пълна газ!

Първата изненада ни очаква при потегляне: Brabus 850 не ни изпраща директно в състояние на нирвана, въпреки че момчетата от Brabus ни предупредиха – „Не се плашете”!, преди да потеглим по пистата. Реакциите на командите с педала на газта на напомпания V8 са фини. Brabus се управлява спокойно и шлифовано. 7-степенната автоматична трансмисия поддържа ниски обороти, двигателят „бълбука” в моторния отсек с малко над 1000 оборота. Но когато десният крак се премести в посока стелката, мощния S-клас се устремява напред неудържимо, а звукът се променя от „заплашителен” до „гръмотевичен”. При средна газ усмивката на спътника сякаш замръзва – а водачът получава приблизителна представа за това, което ще се случи при пълна газ. Последна комбинация от завои преди правата: луксозната лимузина завива добре, кормилното управление е стегнато.

Големият Brabus се движи почти леко по виражите, въпреки че заради високото тегло (2070 кг) поведението му е леко мудно. Не се противи на острите завои и резките промени на посоката, но някак не успява да ни въодушеви на състезателната писта – Brabus предпочита да се движи направо: изправяте предните гуми, поемате си въздух и давате пълна газ! 1150 нютонметра тласкат неумолимо. Автоматичната трансмисия моментално превключва две предавки низходящо, V8 надига мощния си гръмотевичен глас, предната част на черния луксозен лайнер се изправя и Brabus заедно с пътниците си се изстрелва по правата върху вълната на неподозирания въртящ момент (1150 нютонметра между 2500 и 4500 об/мин). Дори не ви остава време да погледнете километража. Очите фиксират една точка на края на правата и още преди да се замислите за това, вече сте в зоната за спиране. Тук серийната спирачна система (отпред с дискове с диаметър 390 мм, отзад с 360 мм) може да покаже възможностите си. И спира черния гигант без никакво „мрънкане”. Освен невероятната тяга на тази адска турбомашина най-силно ни впечатли и спокойствието на Brabus. Окачването, спирачките и трансмисията изобщо не се впечатляват от бруталната мощ и всеки кикдаун се превръща в радост и удоволствие. Двойното задвижване успокоява на отчасти мократа настилка и с хладно съвършенство превръща мощността в ускорение без загуба на сцепление. Естествено, всичко това си има своята цена. Повишаването на мощността на тестовия автомобил струва около 89 000 евро, освен това трябва да платите за джанти и гуми (14 352 евро) и за детайлите по каросерията (общо 26 000 лв.). Крайната цена на тестовия автомобил на Brabus е около 640 000 лева.

Така Brabus тунингова двигателя. Увеличение на работния обем от 5461 куб. см до 5912 куб. см чрез нов колянов вал с по-голям ход, фрезовани мотовилки и ковани бутала с по-голям диаметър. Освен това Barbus сменят и турбокомпресора, монтират собствена изпускателна система, както и нова електроника на двигателя.

Технически данни на Brabus S-клас 850: двигател: V8 Biturbo • работен обем: 5912 куб. см • мощност: 850 к.с. • максимален въртящ момент: 1150 нютонметра • собствено тегло: 2070 кг • 0 до 100 км/ч: 3,5 секунди • максимална скорост: 325 км/ч (ограничена) • цена на тестовия автомобил: 640 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >