Техновнос АД: първото съветско автомобилно представителство в България

1109
2021

През пролетта на 1940 г. представителството на ЗИС и ГАЗ „Техновнос“ участва със свой открит щанд на втория автосалон у нас, проведен паралелно с Пловдивския панаир. Това е първото и единствено официално показване на съветски автомобили пред родната публика преди налагането на комунистическия режим в България. На откритата площ, освен камионите ЗИС и ГАЗ са били изложени и три леки автомобила – един ЗИС 101А и два модела на ГАЗ (седанът М-1, произвеждан след 1936 г. и ГАЗ 415 – пикап на платформа от М-1, изработван в малки серии в началото на 40-те години). Това са и единствените леки автомобили от СССР, продадени в страната през същата година. Камионите, които „Техновнос“ успява да лансира на родния пазар в рамките на 1940 г., са 18. Освен представителите на съветската техника, на панаира от 1940 г., участват и някои от най-силните по това време германски автомобилни фирми, като Mercedes-Benz, Opel, Henschel и Borgward – една красноречива метафора на политическата действителност от началото на 40-те…. Достатъчно показателен е и фактът, че от внесените у нас общо 1286 МПС през цялата 1940 г., 986 са германски и само 300 идват от други страни.

За разлика от задоволителните продажби в рамките на същата година, през 1941 г. „Техновнос“ успява да лансира само пет камиона и нито един автомобил, с което приключва и дейността на фирмата като автомобилен вносител в довоенна България.

Реклама на леки автомобили, камиони и автобуси ЗИС, публикувана на цяла страница в сп. „Автомобилизъм и туризъм“ през 1939 г.

Още по темата


ƒ