Тест на McLaren Artura: посланик на бъдещето


23
юни
2022

Това е най-новият модел на McLaren и притежава две „сърца”. V6 TwinTurbo и електромотор задвижват Artura, който развива максимална скорост до 330 км/ч

McLaren Artura Hybrid, чието име идва от Art и Futura, е първият електрифициран модел от Уокинг – изключително важен модел за британския производител. Artura Hybrid разполага с 680 к.с., задвижвани напълно безшумно. Преди да потеглим да разгледаме „британеца”: карбон е материалът, придаващ на суперспортиста стабилност и безопасност за пътниците. Уредите пред волана са дигитални и се конфигурират индивидуално. Воланът е изчистен – няма бутони, превключватели и така нататък. Вляво и вдясно на монитора има два внушителни и много важни превключвателя – така водачът се съсредоточава върху пътя.

McLaren Artura Hybrid: един от първите Plug-In-хибриди сред суперспорните автомобили

Електромоторът задвижва автомобила. До темпо 130 км/ч това е напълно възможно, като електрическият пробег е 31 километра – стига да карате Artura внимателно. След това се включва V6 двигателят. С тегло от 1500 кг Artura Hybrid е сравнително лек – все пак има на борда си батерия, електромотор и принадлежащата им техника. Затова пък V6 агрегатът е значително по-лек от V8, а електромоторът плюс батерията тежат 130 килограма. 

Подобаващо за суперспортист, високият 1,2 метра „британец” звучи яко. Определено не се забелязва, че на автомобила му липсват два цилиндъра. В комбинация двата мотора са превъзходни. 680 к.с. системна мощност, 720 Нм и спринт до 100 км/ч за 3 секунди са повече от убедителни.

V6 двигател и електромотор задвижват автомобила ръка за ръка. „Британецът” се справя без проблеми с танца със завоите, а спирачките са прецизни и надеждни. Балансът на автомобила е страхотен. McLaren си остава стабилен, колкото и да увеличавате скоростта.  

Artura е суперспортист с добри маниери и талант за дълги пътувания. Стига да не ви трябва много багаж. А хибридното задвижване? То обогатява автомобила и е превъзходен посланик на бъдещето на марката McLaren. Цената на модела е 461 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин