Тест на Lamborghini Urus Perfomante

1312
2022

Lamborghini обнови Urus и с 16 к.с. повече и опционални гуми Pirelli P-Zero Trofeo го превърна в Performante. Дяволските 666 к.с. го придвижват напред, а благодарение на карбонова диета теглото му е с 50 килограма по-малко.  

Как стоят нещата в практиката? Минимално по-голямата мощност едва ли ще даде отражение, същото можем да кажем и за теглото – все пак нашият тестови модел тежи 2197 кг. Разходът на Performante според Lamborghini е 14,1 литра, а ние установихме 15,4 литра на 100 километра. Малко изненадващо е това, че Urus Performante може да се зарежда с А 95 Н.

Спринтьорски умения на спортист

Заредихме догоре и сега да видим, какво може Performante по отношение на надлъжната динамика. Пускаме измервателния уред, активираме Launch Control и газ: 3,2 секунди до темпо 100 км/ч – с десета от секунадата по-бързо от серийното показание.

При спринта до 200 км/ч пък измерваме с десета от секундата повече – 11,6 секунди. Керамичните спирачни апарати спират Urus след 31,5 метра – с опционалните гуми Trofeo R. Меката им конструкция помага много.

Оптимизация в посока Performance

Следващата дисциплина: дълъг път. По магистралата в посока пистата Заксенринг става ясно, че разработчиците са усъвършенствали динамиката. В списъка с опционални екстри за Performante липсва въздушното окачване. Единствената опция е допълнително подобреното спортно окачване. По-ниско с 20 милиметра окачване и по-широка с 16 милиметра следа.

По отношение на аеродинамиката прави впечатление допълнително изтеглената надолу предница, като двата приличащи на бумеранг елементи напомнят на Huracán Tecnica. Предният капак е изцяло от карбон. А спойлерът под задното стъкло е с карбонова част, като цялото усилие води до по-голямо с 38 процента налягане на притискане.

Ще помогне ли това за бързи обиколки на пистата? Бърз отговор: да!

Макар и Гидо Науман да се оплакваше от прекаленото свръхзавиване, това няма как да бъде предотвратено. Като цяло нивото на динамика бе екстремно високо.

Lambo е кралят на Заксенринг

Performante взема завоите уверено благодарение на активния си заден блокаж на диференциала на двойното задвижване, винаги с малко свръхзавиване. Накрая измерихме време от 1:34,86 мин. – нов рекорд за SUV, с 2,13 секунди по-бързо от времето на Urus преди фейслифта. Както и 24 стотни по-бързо от Porsche Cayenne Turbo GT.

ИЗВОД

Гидо Науман

Поддръжката, разходът и цената правят Performante непостижим. Това са обаче категории, които не интересуват потенциалните клиенти. Това е може би най-бързия SUV на пазара – на почитателите на Lambo това им стига.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин