Тест на H4-лампи: бягайте от неизвестните марки!

2912
2018

НЯКАК СИ СВЕТЛИНАТА е по-тъмна отпреди. Слизаме, проверяваме – всичко е ясно. Фарът не свети, крушката е изгоряла. Значи купуваме нова. Или по-скоро комплект, тъй като и другата сигурно скоро ще изгори. Коя крушка е най-подходяща и колко трябва да платим за нея? Тествахме H4 крушки на цени за комплект до около 80 лв. Също толкова екстремно, каквато е разликата в цените, се различава и качеството. Първо малко теория по отношение на техниката: серийният дебют на H4 крушката е през 1971 г. в Mercedes SL. Нейната особеност: тя има две нажежаеми спирали (жички) – едната за късите, другата за дългите светлини. Затова фарът ви се нуждае само от рефлектор – това пести разходи и до днес прави крушките H4 интересни за евтините автомобили. Естествено няма да ви навреди, ако разполагате с малко повече светлина.

Много производители продават крушки с обещания от сорта на „плюс 130 процента повече светлина“. Дали ги изпълняват? Твърдо не. Тъй като количеството светлина, което излъчва една крушка, е ограничено. При H4 то е 1000 лумена, с толеранс от 150 лумена – нагоре и надолу. Най-често марковите крушки изпълняват това обещание – тоест няма много възможности за увеличаване на количеството. Но затова пък в разпръскването на светлината има. Така осветяването може да се увеличи – например с умело разполагане на жичките в рамките на позволеното, което може да се разбере от степента на яркост. При нея става дума за сумата от силата на осветяване при различни измерени точки. Те носят имена като 75R, което означава, че тази точка се намира на 75 метра пред автомобила в десния край на пътната лента – важно за окото. Измерването става в кандела (cd). Една кандела съответства на силата на осветяване на една свещ. 625 cd съответстват на един лукс, като от тази осветеност нагоре можете да четете вестник. Затова тази стойност маркира обсега. Прави впечатление: само три продукта надхвърлят границата от 100 метра.

Във всеки случай скъпите крушки на най-добрите Osram и Philips отново светеха най-добре. Разбира се, и те не поставят рекорди по отношение на продължителността на живот. За нея важи: високото напрежение и максималната издръжливост не могат да бъдат комбинирани. Ако държите на продължителността на живот, по-добре да се откажете от няколко метра обсег и да изберете вариант с дълга продължителност. Osram дава за H4 крушката си Ultra Life след регистрация на сайта на Osram дори до четири години гаранция. По-дълго издържат единствено LED крушките, но тяхната употреба вместо халогенни крушки не е позволена съгласно правото на ЕС. И хубаво, че е така – показва го Tripcraft LED. Ако си сложите такива крушки, определено ще си имате проблеми с полицията. Тъй като крушките са само за дълги светлини и заслепяват насрещно движещите се. Освен това са доста по-дълги от H4 крушка и при повечето модели няма да можете да поставите капака на задната част на фара. А в този случай в корпуса на фара ще влязат прах и вода. Старият трик за по-ярка светлина с монтирането на 90/100-ватова крушка също се оказва глупав ход – тогава крушката не свети силно, а само излъчва по-силна топлина. Още по-опасни в този случай са Beacon: обозначени като съвсем нормална крушка с 55/60 вата, те всъщност са 90-ватови и образуват топлина, която при по-дълго използване направо стопява фара.

Как стои въпросът с гаранцията в този случай? Добър въпрос. Много често интернет магазините вече са изчезнали, когато решите да направите рекламация. Специализираните магазини за аксесоари също не са гаранция за качество. Много клиенти искат евтиното и получават евтино. Пример: Beluxx. На пътя осветяването не е добро – причината е, че жичката е монтирана насред нищото. Нейните размер и положение са точно изчислени, за да може фарът да осветява оптимално пътното платно. Нито една от крушките на неизвестни производители не се справя с тази задача, респективно те получават малък брой точки в раздела за геометрия.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин