Тест на 10 препарата за почистване на джанти

2911
2016

Кой препарат за джанти е най-добър? AUTO BILD изпробва 10 продукта

Много шик: хубавите алуминиеви джанти правят дори скучните семейни автомобили магнит за погледите. Единственият недостатък – готините колела изискват прецизно измиване, защото само когато те имат истински блясък, скъпият тунинг ще донесе търсения ефект.

Смесицата от улична мръсотия, сажди и зацапване от спирачките се „набива“ упорито по всички „кътчета“ на джантата. Oт своя страна, това крие риск от повреди – а и щети по джантата могат да останат скрити. Ето защо най-късно при сезонната смяна на гумите се препоръчва основно почистване на колелата – тогава демонтираните джанти могат да бъдат измити отвън и отвътре. В търговската мрежа се предлагат специални почистващи средства, които ще разкарат мръсотията с повече или с по-малко агресия.

30

Напръскайте, изплакнете и сте готови! Така звучат обещанията на производителите на  препаратите. Дали обаче джантите могат да бъдат измити без тегаво търкане? Съвместно с GTÜ AUTO BILD проведе изпитание на 10 препарата за чистене на джанти на цена от 4 до 40 лв.

Резултатът: дяволът (от немски – Teufel) се завръща! Препаратът нa Тuga Chemie, който в теста на AUTO BILD за 2015 г. беше оценен като не много добър, сега вече е първенец – определен като „особено препоръчителен“. На цена от 30 лв. на литър той комбинира прекрасна способност за почистване с щадене на материала. Оценката „особено препоръчителен“ получиха и значително по-скъпите, но и по-ефективни продукти на Sonax и Dr.Wack.

Eкспертите дадоха етикет „препоръчителен“ на препаратите на Armor Alls и на EasyClean. Като „задоволителни“ бяха определени предложенията на Aral, RS 1000, Lidl и Hot Rims.

Нашият съвет: при миенето винаги се съобразявайте с посочените от производителя времена за действие и изплаквайте обилно. Агресивните препарати могат да развалят лаковото покритие, да увредят блясъка на алуминия и да причинят корозия.

capture

Извод

Дяволът се крие в детайлите. През 2015 г. Alu Teufel (бел. ред. „алуминиевият дявол“) беше последен, а сега грабва победата. Tuga Chemie промени рецептата на препарата и намали прекалено високото съдържание на киселина. Познатите известни марки заемат следващите призови места. Не всички производители обаче могат да изпълнят обещанията си – без четка или гъба мръсотията от джантите не изчезва толкова лесно.

Как тествахме

За изпитанията използвахме силно замърсени джанти. Тестът беше направен на демонтирани колела, които бяха насочени с вътрешната си част нагоре. Тест 1: след напръскване с препарата измивахме с чиста вода. Тест 2: доизмивахме след изтъркване с гъба. Допълнително оценявахме указанията за употреба, начина на работа, щаденето на други материали, както и цените и нужното за миене количество препарата.

 

 

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин