/ Тест на новия Nio EL7

Тест на новия Nio EL7

Nio EL7 е SUV-братът на конкурента на Tesla Nio ET7. AUTO BILD тества този XXL електрически SUV от Китай!

ET7, петметровата лимузина на китайския производител Nio, се предлага на пазара в Германия от няколко месеца. Сега клиентите ще могат да си купят и SUV-а EL7. А той е доста представителен – с дължина от 4,91 метра и широчина от 1,99 метра.

Подобно на елегантната лимузина ET7 оформлението на модела е изненадващо умело. Със загладена предница, възходяща странична линия и внушителна задница. Безупречен, с балансирани пропорции и интересни детайли, всичко е доста хармонично. Наистина учудващо за основана през 2014 г. фирма. Досега Nio са доставили в цял свят над 120.000 автомобила.

Кокпитът на Nio EL7 е елегантен 

Интериорът също е доста елегантен: изчистен, редуциран – например без видим вентилационни дюзи – и с материали от ратан. Отпред има доста място, много удобни седалки с отопление, вентилация и функция за масаж, а отзад също в никакъв случай не е тясно. Тук наклонът на облегалките се регулира. Багажникът побира минимум 580 литра (заедно с поставката под пода 658 литра), а максималната му вместимост е 1545 литра; това не е твърде много. 

Nomi: асистентка с изкуствен интелект 

В кокпита впечатление правят 12,8-инчовият тъчскрийн в средата и разбира се Nomi, притежаващата изкуствен интелект асистентка, разположена горе на арматурниото табло, наблюдава водача, мига приятелски с очи и която има да учи още доста неща.  Тя не успяваше да разбере доста от гласовите ни команди..

При необходимост: тези 652 к.с. не са празно обещание 

EL7, също както и ET7, е задвижван от електромотор на предната ос с 245 к.с. и един на задната с 408 к.с., системната мощност е 652 к.с. Nio предлага два капацитета на батерията: със 75 кВтч. за пробег от  391 километра (WLTP) и със 100 кВтч. за изминаване на до 509 километра. Автомобилът може да се зарежда с 11 кВт. променлив ток и със 140 кВт. постоянен ток при батерията с капацитет от 75 кВт. и със 126 кВт. за батерията с капацитет от 100 кВтч. Електрическата система функционира рутинирано, а мощността се дозира фино с педала на „газта”. Рекуперацията работи незабележимо.

Тези 652 к.с. не са празно обещание – Nio притежава голяма тяга и когато искате, може да се движи наистина адски бързо. EL7 спринтира от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а максималното му темпо е ограничено на 200 км/ч. При това автомобилът винаги се движи изключително тихо.

EL7 заема стабилна позицията на пътя, при все , че теглото от 2,4 тона не е кой знае колко голямо за кола от този калибър (каросерията е от карбон и алуминий). Управлението е малко синтетично, като при висока скорост е малко изнервящо. Серийно EL7 е оборудван с въздушно окачване, с което вози уверено и спокойно.

Цените стартират от 148.000 лв., но без батерия

Стартовата цена е 148.000 лв., но батерията не е включена в нея. За варианта със 75 кВтч. Nio искат 24.000 лв., а версията с капацитет от  100 кВтч. струва 42.000 лв. Възможен е и абонамент, който е в размер на 340 лв. месечно за варианта със 75 кВтч. и 580 лв. за пакета със 100 кВтч. Също доста представително.

ИЗВОД НА ДИРК БРАНКЕ

Nio, основана през 2014 г., все още е повече старт-ъп, отколкото голям производител. С оглед на това EL7 – също както и ET7 – показва изненадваща зрялост – както по отношение на външния вид, така и на техниката. Но също така е доста скъп.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин