Тествахме TT RS по трасето на Льо Ман!

Audi вдъхва нов живот на 5-цилиндровия турбомотор и в TT RS го „разпилва” до 400 к.с. AUTO BILD изпробва най-мощното ТТ!

2106
2016

Какъв тест само: AUTO BILD направи първите си километри в новото купе за удоволствие от шофирането Audi TT RS – и то не къде да е, а на легендарното състезателно трасе на Льо Ман между двата квалификационни рунда за 24-часовата надпревара (на 18-19 юни 2016 г.)!

Черешката на тортата в Audi TT RS е неговият двигател. Както и при RS 3, и в топ TT-то работи 5-цилиндров мотор с турбопълнене. Звукът му, идващ от опционалната RS ауспухова система, не може да бъде сбъркан с нищо друго. Грубо, гърлено – така звучи „петакът” нa Audi! Агрегатът се стартира с натискане на бутон върху волана – TT RS е наследило това директно от R8. И точно като при “ракетата” с V10-двигател до копчето за „палене” е поставен превключвателят за режимите на шофиране drive select. Дигиталното арматурно табло използва за основа 12,3-инчов дисплей. За TT RS има специален RS Screen – на него освен скоростта и оборотите се изобразяват също налягането в гумите, актуално наличният въртящ момент и G-силите.

RS-диетата се усеща още на първия завой

Пистата е свободна и ние можем да настъпваме газта. 480-те нютонметра максимален въртящ момент „теглят” в диапазона между 1700 и 5850 об/мин. На дългите прави имаме възможността да „пуснем” 400-те „коня” на петте цилиндъра на свобода. Още първият шикан показва „плодовете” на RS-диетата: най-мощното TT се представя изключително лекокрако в завоите и безпогрешно атакува острия Tertre Rouge. Теглото му е редуцирано до 1440 кг (без водача). Само двигателят е „отслабнал” с 26 кг. Блокът е изграден изцяло от алуминий, маслената помпа е направена от комбинация на алуминий и магнезий, а коляновият вал е „разпробит” – само последната мярка спестява няколко килограма. Към всичко това се добавя последната еволюция на Audi Space Frame, конструкция от тънки, високоякостни стомани и алуминий.

Двойното задвижване ни даваше по-голяма увереност при тестовото шофиране на мократа писта.

Двойното задвижване ни даваше по-голяма увереност при тестовото шофиране на мократа писта.

Опционално TT RS развива до 280 км/ч

Така се получава относителна мощност от 3,6 кг на к.с., която изстрелва TT RS до максималната скорост на дългите прави. С 3,7 секунди до 100 км/ч малкото купе влиза под психологическата граница от 4 секунди. На 250 км/ч ограничението е ограничено електронно, но по желание на клиента Audi може да „отпусне” до 280 км/ч. Щяхме да се радваме да ги вдигнем, но може би не и днес – защото на Льо Ман вали сериозно и по пистата са се образували големи локви. В случая малко ни успокоява фактът, че TT RS разчита на четири задвижващи колела.

В нашето TT RS е поставено опционалното „RS спортно окачване plus“ с „magnetic ride“. С тази екстра амортисьорите се настройват електронно посредством системата за режимите на шофиране. ТТ RS „лежи” с 10 мм по-ниско до пътя от своите събратя. Нашият тестови автомобил е оборудван с 20-цолови джанти, обути в гуми с размер 255. Серийно колелата са 19-цолови, а гумите – 245. Време е да се прибираме в бокса – защото за втората квалификационна сесия на трасето излизат развиващите по 1000 „коня” болиди от клас LMP1. Сега TT RS трябва да им направи място. Но от есента ще бъде по шоурумовете – на цена минимум 128 800 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин