Тествахме новото BMW Серия 5!

В лицето на G30 BMW лансира седмото поколение на своята „петица“. AUTO BILD успя да изпробва автомобила

2811
2016

След F следва G – не само в азбуката, но и при BMW. Новата Серия 5 с вътрешнозаводско означение G30 от февруари 2017 г. ще замени актуалната F10. Седмото поколение на лимузината от висок клас ще атакува продаваната от април 2016-а E-класа на Mercedes. През 2017 г. Audi ще пусне и новото А6, което, за разлика от конкурентите на Мюнхен и Щутгарт, ще може да се движи напълно автономно. Други Must-haves в този клас са мобилната свързаност на най-високо ниво и съвсем фино пипнатият дизайн – а Серия 5 предлага точно това и дори е ориентирана максимално към по-голямата „седмица“, от която получава много технически решения.

Интериорът: много място и високи технологии

За Серия 5 BMW обещава повече място на задната седалка и още по-добре обезшумен интериор в сравнение с предшественика F10. Новост за „петицата“ са опционалните комфортни седалки с масажна функция с осем програми. В някои отношение Серия 5 може дори повече от Серия 7. Сред електронните помощниците – част от които естествено се монтират срещу доплащане – има и асистент при завиване и водене в лентата при скорости между 0 и 210 км/ч, асистент за избягване на препятствия, който се намесва при смяна на лентата до 160 км/ч, предупреждение за напречен трафик и за страничен удар, подпомагащо водача с намеса в кормилното управление при опасност от сблъсък. Активният автопилот работи в диапазона между 0 и 210 км/ч, може да спре автомобила напълно, след което може автоматично да потегли отново – като в зависимост от ситуацията престоят може да продължи до 30 секунди. Системата Старт/Стоп също работи в зависимост от ситуацията, и може например да разпознае, кога няма смисъл от изключване на двигателя – например при кръгови кръстовища или пресечки.

Чудесен помощник е и режимът ECO PRO с предвиждащ асистент, който ползва данните от навигационната система, за да реагира своевременно на ситуации като навлизане в населени места, ограничения на скоростта или завои. Освен това навигационната система се самообучава и запомня често ползваните маршрути, „знае“ за задръстванията и препоръчва обходни трасета. Да не пропускаме и предупреждението за движение в грешната посока, което съобщава за навлизане в лентата за насрещно движение на магистрали или кръгови движения. Също като Серия 7 и Серия 5 вече ще може да бъде паркирана в най-тесните паркоместа с ключа. Като стана дума за паркиране – с ParkNow можете да резервирате и платите свободни паркоместа. И така нататък, и така нататък. С удоволствие бихме представили и другите умни системи, но просто нямаме достатъчно място. Защото Серия 5 предлага и нова система за управление, която – в зависимост от оборудването – разполага с тъчскрийн с разширено спрямо Серия 7 управление с жестове. На 10,25-инчовия дисплей са разположени шест големи полета за управление с визия на „плочки“, които могат да бъдат подреждани според желанията на водача.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин