Тествахме неразрушимите гуми без въздух – на пазара до 5 години!

0911
2020

Бъдещето на автомобилната гума се казва Uptis – поне според Michelin и General Motors. Името идва като съкращение за „Unique Puncture-proof Tire System“, от английски: уникална, устойчива на пробиви система гуми. Тя съчетава две революционни за автомобила решения. Първо: гумата се движи без въздух. Второ: вместо гуми и джанти има само един здраво свързан компонент. Така че вместо Tire (гума) и Wheel (джанта) има Tweel. Целта е била да бъде разработена Uptis, гума, устойчива на спукване, която притежава характеристики по отношение на пътно поведение и енергийна ефективност като най-добрите продукти на марката. Освен това Michelin обещава, че Tweel изисква по-малко суровини, генерира по-малко отпадъци за производството си и е 100% рециклируема.

Устойчивата идея бе отличена със Златен волан за най-добра иновация на годината от AUTO BILD и Bild am Sonntag за 2019 г. Точно година по-късно Michelin представи готов за шофиране прототип на Tweel, който трябва да бъде много близък до серийната „гума“. Въпреки че Uptis вече преминава първите си тестови километри из движението в Мичиган, „обута“ на електрическия Chevrolet Bolt, сега журналистите направиха първия си тест, „стъпвайки“ на гума изцяло без въздух – и то много бавно. Ако затворите очи, което е възможно на тестовата писта при 40 до 50 км/ч, едва ли ще усетите каквато и да е разлика с обикновена гума. Би било несериозно да разправяме, че Uptis е чудо. Но въпреки това няма как да не отбележим, че неразрушимото кръгло нещо ни изненадва с прецизното кормилно управление и комфортната возия.

Достатъчно яка дори без сгъстен въздух

Производителите на гуми изследват продукти, които са с по-дълъг живот, по-безопасни, по-тихи и по-екологични. Със своите колела със спици колелото без въздух е завръщане към началото в историята на автомобила. Единствената разлика е, че спиците не са направени от дърво, а от композитен материал. Това прави гумата достатъчно здрава, за да замести сгъстения въздух, но и лека и гъвкава, за да имитира начина, по който работи обикновено колело. Тъй като Uptis също действа като окачване, тя увеличава комфорта и редуцира шума при търкаляне. Не се налага окачването на днешните автомобили да бъде модифицирано за гумите без въздух. И тъй като на път гумите няма как да се спукат, нито да спаднат, в багажника се освобождава място, тъй като резервната гума и крикът вече не са необходими. Не се налага и водачът да проверява/следи налягането на гумите.

За да не влиза мръсотия, вероятно бордовете при серийната версия ще бъдат затворени.

Производство на Uptis посредством 3D печат

При Uptis гумите и алуминиевите джанти са обединени в едно цяло, за да образуват Tweel по метода на 3D печатa. Конкурентът Goodyear също представи модел на гума с ламели вместо пълна с въздух. Тя се нарича Aero и в качеството си на „мултимодално колело“ ще може да се завърта на 90 градуса – като ще улеснява маневреността на бъдещите автономни автомобили.

ИЗВОД

Uptis може да замени конвенционалната комбинация джанта/гума в дългосрочен план, което ще бъде особено ценно за електромобили, където всеки килограм е от значение за пробега, чува се всеки шум от гумите и устойчивостта е от първостепенно значение. Сега инженерите ще работят под пара. Очаква се гумата без въздух на Michelin да излезе на пазара през 2024 година. Звучи като фантастика? Обаче се случва в реалността.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин