Тези осем употребявани автомобили създават проблеми!


2
ян.
2021

Dacia Duster, Ford Galaxy или VW Sharan като употребявани автомобили? По-добре недейте: тези модели създават проблеми още на първия технически преглед в Германия (за нови автомобили той е след три години)!

Обмисляли сте дълго, търсили сте, сравнявали сте цени, правите пробно шофирате и купувате! Всеки, който е минал през всички тези стъпки разбира се иска да се радва дълго време на своята покупка – употребяван автомобил. Макар и да не е чистонов, автомобилът е добре да не създава ядове. Има обаче модели, при които проблемите са предварително програмирани и се появяват още на първия технически преглед. Кои са тези модели и какви са детските им болести – ще научите в тази статия!

Предишният собственик играе важна роля

Важен фактор при покупката на употребяван автомобил: предишният собственик или предишните собственици. Независимо от стойността на автомобила и изминатия пробег, автомобилът започва да „боледува“ значително по-рано, ако не е поддържан добре. Ако например предишният водач е пренебрегвал шума от съединителя, или е катерел бордюри, то това безспорно ще се отрази на състоянието на употребявания автомобил.

Някои модели правят лошо впечатление още при първия технически преглед в Германия – особено, ако предишният собственик не е действал правилно. В доклада на TÜV за 2021 г. се оценяват резултатите от техническите прегледи на над 8 милиона автомобила. Там се обобщават недостатъците на всеки модел.

Вижте галерията на AUTO BILD, в която са посочени забележките на проверяващите от TÜV.

Fiat Panda 

Това, че един евтин автомобил може с времето да ви излезе доста скъпо, ни показва Fiat Panda. Произвежданото от 2012 г. трето поколение на модела (Typ 312) демонстрира не особено добри резултати при техническия преглед и се излага в много категории.

Panda се предлага на цена от около 6000 лв., но притежателите трябва да обърнат внимание на проблемите със светлините, сериозни проблеми има и с пружините и амортисьорите, окачването, както и с ръждясващите ауспухови уредби.

Renault Kangoo 

Много голяма е вероятността да се сдобиете с ядове пред TÜV, ако сте притежател на Renault Kangoo. Произвежданият от 2008 г. практичен „французин“ е просторен, но още при първият технически преглед показва различни слабости. Най-сериозният проблем на Kangoo е неговото осветление.

Светлините са проблем във всички автомобили на модела, независимо от модела. По-големи ядове създават елементите на спирачната система. На по-късен етап се появяват и проблеми с управлението и пружините.

Citroën Berlingo 

До 2018 г. Citroën предлага второто поколение на Berlingo. С безброй таланти и отлична функционалност на изгодна цена високото комби намери голям брой почитатели. Безбройните слабости обаче го превърнаха в проблемен модел.

Най-големи ядове създава течът на масло. Проблемът е критичен още при първия технически преглед. Не чак толкова трагична, но все пак често срещана е високата квота на проблеми с осветлението.

Dacia Logan 

Управлението е уязвимо, теч на масло от двигателя и трансмисията, ръждясващи ауспухови уредби, проблеми с осветлението, както и проблемно окачване са сред известните слабости на първите две поколения на Dacia Logan.

Още при първия технически преглед проверяващите откриват доста слабости при румънския автомобил на дъщерната фирма на Renault. Така, че ниската цена може да не се окаже толкова ниска с времето!

VW Sharan 

VW Sharan е практичен и предпочитан спътник за семействата. От 2010 г. VW произвежда просторния ван, който предлага вместимост на багажника до 2190 литра. Sharan обаче има редица слабости. Още тригодишните екземпляри имат проблеми с окачването. На по-късен етап се появяват счупени пружини и ръжда. Спирачните дискове също ръждясват или се износват твърде рано.

Ford Galaxy 

Както и VW Sharan, Ford Galaxy е сред любимците на големите семейства. И също както големия модел от Волфсбург, моделът от Кьолн е недолюбван гост за хората от TÜV. Списъкът със слабости на произвеждания от 2015 г. Galaxy е сравнително дълъг. Квотата на проблеми на спирачните дискове е четири пъти над средната, като сериозни ядове създава и течът на масло. При предшественика имаше и доста уязвимо окачване, както и проблеми с шарнирите, осветлението, както и дефектни ауспухови уредби.

Dacia Duster 

Още при първия технически преглед при Dacia Duster се откриват два пъти повече слабости в сравнение с обичайното. Квотата на проблемите по отношение на окачването е петкратно повече от средното в сравнение със средните резултати. Към тях спадат също и проблемите с осветлението, теч на моторно масло и др. Ако се интересувате от употребяван Duster, трябва да си планирате и достатъчно пари за някой и друг ремонт, тъй като такива ще се появят с голяма вероятност.

Fiat Punto 

Fiat Punto вече може да се купи само като употребяван. Произвежданият от 2005 г. „италианец“ (Typ 199) се предлагаше в Германия до 2018 г. Пред TÜV Punto почти винаги се представяше лошо. Причината бе не само в средното по хубост качество, но и нежеланието на голям брой притежатели да правят разходи по автомобилите си. При Punto ядове създават осветлението, функцията на спирачките, пружините, ауспуховата уредба, както и течове на масло от двигателя.

Още по темата