Тези микро-автомобили са с модерна техника

0104
2019

Сещате ли се за Kei-Cars? Онези миниатюрни автомобили от Япония, които изглеждат внушителни в очите ни. Причината за тази визия е, че съгласно законовите разпоредби, собствениците на Kei-Cars плащат по-малки данъци и за тях отпада задължението за доказано притежание на паркомясто. Особено последният факт става все по-значим в японските. Затова не е чудно, че в Япония Kei-Cars са една трета от новорегистрираните автомобили. Mitsubishi също искат „парче от тортата“ и представят моделите eK Wagon eK X. И двата модела са създадени на базата на джойнт-венчър с Nissan, като това е обичайно – нито един японски производител не разработва сам Kei-Cars. В Европа не е по-различно – Toyota Aygo и неговите френски версии възникват по същия начин. Нека обаче се върнем на Mitsubishi и eK Wagon и eK X. Техните размери са: 3,39 метра дължина, 1,475 метра широчина и два метра височина. Височината на eK-моделите е така, за да предлагат те повече място във вътрешното пространство.

eK Wagon и eK X се различават по отношение на дизайна: Wagon създаден според Mitsubishi съгласно концепцията „Cute Chic“, докато X е „Cute Beast“. В действителност милото чудовище – каквото означава в превод – е по-ръбест и повече прилича на SUV в сравнение със своя събрат. Интересното е, че и двата модела се предлагат опционално с двойно задвижване.

Японската държава е дала предписания и относно обема на двигателите на Kei-Cars: 660 куб. см и максимум 64 к.с. За да бъдат автомобилите по-бързи, Mitsubishi са оборудвали 3-цилиндровия мотор на eK-моделите и eK X турбо с мек хибрид. Под скорост 13 км/ч двигателят с вътрешно горене се изключва.

По отношение на опционалното оборудване Mitsubishi предлага познати ни от по-големите класове екстри: LED-фарове, автоматична климатична инсталация, 9-инчов тъчскрийн, темпомат и система за поддържане на пътната лента.  

Особено интересни са две екстри: така нареченият MI-пилот асистира при движение на дълъг път за даването на газ, натискане на спирачката и за управлението. А „Wheel Angle Indicator“ показва ъгъла на колелата по време на паркиране.

Цените в Япония стартират от около 21 000 лв. за eK Wagon, а цената на eK X започва от 23 000 лв. Топмоделът eK X Turbo 4WD струва около 28 500 лв. Mitsubishi възнамерява да произвежда по 4000 екземпляра от серията eK за японския пазар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин