Тези микро-автомобили са с модерна техника


1
апр.
2019

Сещате ли се за Kei-Cars? Онези миниатюрни автомобили от Япония, които изглеждат внушителни в очите ни. Причината за тази визия е, че съгласно законовите разпоредби, собствениците на Kei-Cars плащат по-малки данъци и за тях отпада задължението за доказано притежание на паркомясто. Особено последният факт става все по-значим в японските. Затова не е чудно, че в Япония Kei-Cars са една трета от новорегистрираните автомобили. Mitsubishi също искат „парче от тортата“ и представят моделите eK Wagon eK X. И двата модела са създадени на базата на джойнт-венчър с Nissan, като това е обичайно – нито един японски производител не разработва сам Kei-Cars. В Европа не е по-различно – Toyota Aygo и неговите френски версии възникват по същия начин. Нека обаче се върнем на Mitsubishi и eK Wagon и eK X. Техните размери са: 3,39 метра дължина, 1,475 метра широчина и два метра височина. Височината на eK-моделите е така, за да предлагат те повече място във вътрешното пространство.

eK Wagon и eK X се различават по отношение на дизайна: Wagon създаден според Mitsubishi съгласно концепцията „Cute Chic“, докато X е „Cute Beast“. В действителност милото чудовище – каквото означава в превод – е по-ръбест и повече прилича на SUV в сравнение със своя събрат. Интересното е, че и двата модела се предлагат опционално с двойно задвижване.

Японската държава е дала предписания и относно обема на двигателите на Kei-Cars: 660 куб. см и максимум 64 к.с. За да бъдат автомобилите по-бързи, Mitsubishi са оборудвали 3-цилиндровия мотор на eK-моделите и eK X турбо с мек хибрид. Под скорост 13 км/ч двигателят с вътрешно горене се изключва.

По отношение на опционалното оборудване Mitsubishi предлага познати ни от по-големите класове екстри: LED-фарове, автоматична климатична инсталация, 9-инчов тъчскрийн, темпомат и система за поддържане на пътната лента.  

Особено интересни са две екстри: така нареченият MI-пилот асистира при движение на дълъг път за даването на газ, натискане на спирачката и за управлението. А „Wheel Angle Indicator“ показва ъгъла на колелата по време на паркиране.

Цените в Япония стартират от около 21 000 лв. за eK Wagon, а цената на eK X започва от 23 000 лв. Топмоделът eK X Turbo 4WD струва около 28 500 лв. Mitsubishi възнамерява да произвежда по 4000 екземпляра от серията eK за японския пазар.

Още по темата

Card image cap
BMW освежава гамата си

25
ян.
2016

Нови двигатели за Серия 4, xDrive за Серия 2 Gran Tourer, нови джанти за M4 GTS – BMW въвежда леки промени в много от моделите си

Card image cap
Кристиано Роналдо тества Chiron (ВИДЕО)

24
февр.
2017

Футболната звезда застава зад волана на един от най-бързите автомобили на планетата

Card image cap
Толкова удобен е новият Land Rover Discovery

2
окт.
2016

С новия Discovery Land Rover прави голяма крачка напред по отношение на дизайна. Но какво е положението с практичността? Ние проверихме това!

Card image cap

В последния брой:

Архив >