Тези красиви олдтаймери навършват 50 години – Skoda 1100 MBX

През 1966 година са създадени едни от най-въодушевяващите автомобили, от Alfa Romeo Spider до Pontiac GTO. Тази година тези красиви класики навършват 50 години!

1003
2016

В средата на 60-те години на миналия век започна нова ера, при която деловитостта винаги бе свързана с едно намигане към пътника до водача. Най-добре това се демонстрира от Opel Rekord C: по-обмислен от предшественика си, но с „палава“ извивка на „хълбоците“. Pontiac, а скоро след това и Alfa Romeo лишиха Tempest и Giulia Spider от тяхната спокойна външност и създадоха радикални автомобили със сочен звук за млади бунтари. Skoda се включи в бунта срещу социалистическото еднообразие с едно купе. А с 400 GT 2+2 Lamborghini показа на стария Енцо Ферари какво е бъдещето на спортните автомобили. Какви времена само, всичко бе ново! Тази седмица ще ви представим всички тези модели – и след като вчера ви разказахме за Pontiac GTO, днес продължаваме с Skoda 1100 MBX.

Социалистическата елегантност на Skoda 1100 MBX

Прозорци без рамки и без солидна колона на покрива по средата? Американски дизайн в Източния блок? Дори и базовият автомобил за MBX, Skoda 1000 MB, още през 1964 година демонстрира великолепни дадености: елегантност, характер, лекота. Но сякаш е имало нужда и от още по-красива версия на модела. Наложило се е вратите и страничните панели да бъдат удължени, а множеството прозорци без рамки са се нуждаели от още повече уплътнения. Двигателят бил оборудван с втори карбуратор и развивал 45 вместо 35 к.с. При втората серия работният обем бил увеличен до 1,1 литра. Мощността не била достатъчна, за да може моделът да бъде наречен спортен, но какво значение има това? Предлагането на място е същото като при варианта с 4 врати, така че моделът е почти толкова практичен. Но е бил прекалено скъп. Произведени са само 2 517 екземпляра – срещу 440 000 от модела с 4 врати. Фактът, че днес дори и вариантите с 4 врати са рядкост, се дължи на това, че общото между MBX и MB са били не само повечето компоненти, но и най-големия проблем: ръждата, която ги е „изяждала“ много бързо. Но блясъкът на купето MBX се допълва и от още един нюанс: то вече е рядкост, изключителна рядкост.

Утре очаквайте: Lamborghini 400 GT 2+2 – автомобилът-мечта от производителя на трактори

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин