Тези красиви олдтаймери навършват 50 години – Opel Rekord C

През 1966 година са създадени едни от най-въодушевяващите автомобили, от Alfa Romeo Spider до Pontiac GTO. Тази година тези красиви класики навършват 50 години!

0803
2016

В средата на 60-те години на миналия век започна нова ера, при която деловитостта винаги бе свързана с едно намигане към пътника до водача. Най-добре това се демонстрира от Opel Rekord C: по-обмислен от предшественика си, но с „палава“ извивка на „хълбоците“. Pontiac, а скоро след това и Alfa Romeo лишиха Tempest и Giulia Spider от тяхната спокойна външност и създадоха радикални автомобили със сочен звук за млади бунтари. Skoda се включи в бунта срещу социалистическото еднообразие с едно купе. А с 400 GT 2+2 Lamborghini показа на стария Енцо Ферари какво е бъдещето на спортните автомобили. Какви времена само, всичко бе ново! Тази седмица ще ви представим всички тези модели – и след като вчера започнахме с Alfa Romeo Spider, днес продължаваме с Opel Rekord C.

Германско спокойствие с Opel Rekord C

Представеният през 1966 година Rekord C се отличаваше с извивката на страничната линия. И това бе добро шоу: така моделът от среден клас изглеждаше много по-модерен и уверен от своя предшественик. Със своя Coke Bottle дизайн лимузината, комбито Caravan и особено елегантното купе изглеждаха много по-съвременни в сравнение с конкурентните модели не само на VW и Ford, но и на Audi, BMW и Mercedes. Новост бе и четирицилиндровия CIH (Camshaft in Head) двигател, който звучи по-спортно, отколкото всъщност можете да очаквате от автомобила. С дефорсирания 1,5-литров базов агрегат с 58 к.с. Rekord развиваше максимална скорост от само 133 км/ч. Който търсеше по-добра динамика, трябваше да избере минимум варианта 1700 S със 75 к.с. или направо 1900 с 90 к.с., който „вдигаше“ 160 км/ч. За да могат водачите на Rekord да контролират подобрената динамика на своите автомобили, Opel монтира двукръгова спирачна система и дискови спирачки отпред, разшири следата отпред и отзад и монтира ново, т. нар. петраменно задно окачване. И затова водачите в Германия се влюбиха в новия Rekord: до 1972 година Opel произведе 1,3 милиона екземпляра от Rekord C, никога след това друго моделно семейство не е било толкова успешно. Благодарение на извивката на „хълбоците“ и качествата на особено комфортен автомобил за дълги пътувания Opel Rekord C ще остане незабравим.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин