AUTO BILD България / Тези красиви олдтаймери навършват 50 години!

Тези красиви олдтаймери навършват 50 години!

През 1966 година са създадени едни от най-въодушевяващите автомобили, от Alfa Romeo Spider до Pontiac GTO. Тази година тези красиви класики навършват 50 години!


7
мар.
2016

В средата на 60-те години на миналия век започна нова ера, при която деловитостта винаги бе свързана с едно намигане към пътника до водача. Най-добре това се демонстрира от Opel Rekord C: по-обмислен от предшественика си, но с „палава“ извивка на „хълбоците“. Pontiac, а скоро след това и Alfa Romeo лишиха Tempest и Giulia Spider от тяхната спокойна външност и създадоха радикални автомобили със сочен звук за млади бунтари. Skoda се включи в бунта срещу социалистическото еднообразие с едно купе. А с 400 GT 2+2 Lamborghini показа на стария Енцо Ферари какво е бъдещето на спортните автомобили. Какви времена само, всичко бе ново! Тази седмица ще ви представим всички тези модели – започваме с Alfa Romeo Spider.

Alfa Spider с елегантна задна част

Alfa Spider винаги е била смятана за автомобила на естетите. В нея никога не са сядали хора без страст към красивото. Duetto със закръглената задница е едновременно спортист и романтик, то е автомобил с душа. Батиста Пининфарина, който напуска този свят малко след представянето на модела, се е справил перфектно – естествено с помощта и на Alfa Romeo. Те са опаковали фантастичния четирицилиндров двигател с два горноразположени разпределителни вала, работен обем 1600 куб. см и мощност 109 к.с. в нов автомобилен формат, позициониран точно между предшественика Giulia и големия 2000 на Touring. Резултатът впечатлява на пътя и до днес: Duetto се управлява чудесно, взима завоите уверено и сигурно, все едно се забавлява и си играе. За това му помага и късото междуосие: 2,25 метра – съвсем малко повече спрямо Fiat 600. Фактът, че задният мост е цял (макар и с много сложно и фино окачване), не влияе на талантите в завоите. Освен това Spider е и бърз. Duetto тежи само 990 килограма – и обичащият високите обороти, винаги готов да разгърне мощността си двигател го задвижва с лекота. Който даде пълна газ, може да развие до 200 км/ч. Майсторството, с което навремето Alfa Romeo са комбинирали този пакет от техника в Арезе, впечатлява и до днес. Не е лесно да запазиш свежестта си над 50 години, без да изглеждаш нелепо като възрастен, който се прави на тинейджър. Но Duetto успява.

Утре очаквайте: германско спокойствие с Opel Rekord C.

 

Още по темата

Card image cap
Стегната задница за Bumblebee Camaro

2
сеп.
2016

Любимецът Bumblebee показва най-хубавата си страна: за пръв път можем да видим задната част на Camaro от Transformers – с наистина огромен спойлер!

Card image cap
Японското инженерно изкуство среща британския хумор

31
мар.
2017

Суперспортист срещу градинска косачка – честно ли е това? Естествено Honda Mean Mower е най-бързата градинска косачка със седалка на света. При това е доста зла

Card image cap
50 години Italdesign: Italdesign Zerouno

17
апр.
2018

Преглед на най-известните модели на Giugiaro

Card image cap
AMC Jeep Grand Wagoneer: в култ към дървото

27
окт.
2016

Американският конкурент на Range Rover се произвежда в периода 1963-1991 г. и винаги ще бъде помнен със своите дървени панели на вратите

Card image cap
Jeep JL Wrangler Rubicon: последният мохикан

22
мар.
2018

Новият Jeep Wrangler комбинира истински офроуд добродетели с високи технологии. Тествахме извън пътя една легенда

Card image cap

В последния брой:

Архив >